/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Dodon susține că PSRM nu va admite organizarea anticipatelor: „Socialiștii vor face uz de toate căile constituționale” 

missing
29 martie 2021, ora 17:57

„Socialiștii vor face uz de toate căile constituționale, legale și politice pentru a nu admite alegeri anticipate parlamentare în plină pandemie”. Declarația a fost făcută de către liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, după ce șefa statului, Maia Sandu, a anunțat că sesizează Curtea Constituțională privind subiectul dizolvării Legislativului.

„Cu regret, constatăm că pe doamna Maia Sandu nu o interesează nimic în afară de câteva mandate în plus pentru partidul ei, PAS. Ea vrea anticipate. Acesta e răspunsul ei pentru pandemie, pentru orice criză și orice problemă din societate. În timp ce țara are nevoie urgent de vaccin salvator și de învestirea unui Guvern anticriză, șeful statului cere ultimativ alegeri anticipate. Aceasta este pur și simplu iresponsabil. Noi vom înainta Curții Constituționale toate argumentele constituționale pentru aprobarea unei hotărâri care nu va fi contrară normei constituționale, recomandărilor Comisie de la Veneția din ultimii ani și sperăm ca acea decizie a CC să fie una nu doar corectă constituțional, ci și umană în raport cu societatea, care are nevoie acum de vaccinare masivă și de diminuarea indicilor pandemiei”, a declarat Igor Dodon.

În context, președintele PSRM a spus că „declarăm că socialiștii vor face uz de toate căile constituționale, legale și politice pentru a nu admite alegeri anticipate parlamentare în plină pandemie, pentru a proteja cetățenii și a-i asigura cu cel puțin 1 milion de vaccinuri. Noi considerăm că alegerile anticipate sunt extrem de periculoase dacă nu vom avea vaccinați cel puțin 300-400 de mii de oameni, în special din categoriile de risc și vulnerabile”.

„Dacă Maia Sandu e gata să provoace prin anticipate o catastrofă morală și umanitară și să tripleze numărul de oameni care vor muri zilnic în plină campanie electorală, noi nu suntem de acord cu astfel de acțiuni cinice din partea Președintelui, care este gata să supună unui risc iminent viața oamenilor, din ambiții personale și de partid”, a punctat acesta.

Precizăm că astăzi, 29 martie, Maia Sandu a anunțat că a depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care a cerut să fie constată constituționalitatea circumstanțelor pentru dizolvarea Legislativului. Totodată, șefa statului a precizat că, la momentul actual, sunt întrunite deja aceste circumstanțe.

Declarațiile au fost făcute în urma finalizării consultărilor cu grupurile și fracțiunile parlamentare, care au demarat pe 26 martie. Maia Sandu a precizat că decizia a fost luată după ce Parlamentul nu a putut învesti un Guvern, iar cele două tentative au eșuat. Inițial, a eșuat votarea Guvernului Nataliei Gavrilița, care nu a primit niciun vot, și mai apoi Guvernul Grosu, care nu a fost votat din lipsă de cvorum.

Ambele candidaturi au fost înaintate de către președinta Republicii Moldova.

Ultima oră! Maia Sandu anunță că a sesizat Curtea Constituțională: „Sunt întrunite toate circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram