Mai mulți polițiști, profesori, primari și beneficiari ai centrelor de azil au fost vaccinați în raionul Cantemir. O astfel de măsură a fost luată după ce toate persoanele incluse în prima etapă de vaccinare din regiune au fost imunizate și au rămas doze de vaccinuri Pfizer neutilizate. Despre aceasta ne-a declarat șefa Centrului de Sănătate Cantemir. Olga Hîțu a menționat că a decurs la o astfel de măsură pentru că din momentul recepționării, dozele Pfizer expiră în termen de până la patru zile, iar acest lucru nu s-ar întâmpla dacă instituția ar dispune de congelatoare.
Nouă angajați ai Primăriei Cantemir au fost imunizați cu vaccinul Pfizer pe data de 23 martie curent la Centrul de Sănătate din oraș. Edilul Roman Ciubuciuc a spus că administrația a fost contactată de către reprezentanții instituției medicale care a întrebat dacă sunt doritori să se vaccineze.
Șefa Centrului de Sănătate Cantemir a explicat că a venit cu o astfel de propunere că administrația primăriei după ce au fost vaccinați cu Pfizer toți lucrătorii medicali care au rămas neimunizați și toate categoriile de persoane incluse în prima etapă, iar după ce numărul acestora a fost epuizat, au mai fost imunizați polițiștii, profesorii, beneficiarii centrelor de azil.
Olga Hîțu a menționat că săptămâna trecută Centrul a recepționat 96 de flacoane, iar dintr-o doză poate fi vaccinată o singură persoană. Aceasta a precizat că instituția nu dispune de congelatoare unde să fie păstrate vaccinurile Pfizer la o temperatură de -70 de grade. Potrivit ei, din momentul în care dozele au fost recepționate, acestea trebuie să fie folosite în termen de până la patru zile.
Directoarea a menționat că anume din acest motiv au fost vaccinate și persoane care nu fac parte din sistemul medical. „Dacă au rămas doze, ce trebuia să fac. La toate conferințele ni se spunea să nu lăsăm vaccinurile să fie rebutate”.
Directoarea a precizat că a acționat în baza ordinului Ministerului Sănătății din 5 februarie 2021, unde sunt indicate persoanele care trebuie vaccinate în conformitate cu etapele de imunizare.
Anterior, liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, a declarat că mai mulți funcționari publicii din cadrul Primăriei Edineț s-ar fi vaccinat în taină cu serul Pfizer, iar președintele raionului Edineț nu a exclus că subalternii săi s-ar fi imunizat.
Ulterior, solicitat telefonic, președintele raionului, Nicolai Melnic, a spus că au fost vaccinați doi primari, un consilier și mai mulți agenți economici din raionul Edineț.
Amintim că un consilier raional din Cahul din partea „Partidului Nostru” a prezentat dovezi pe rețelele sociale că s-a vaccinat împotriva virusului COVID-19, iar apoi a șters postarea de pe pagina sa de Facebook. Solicitat pentru o reacție, acesta a spus că s-a vaccinat peste Prut.
În contextul informațiilor apărute privind procesul de vaccinare la nivel național, cu vaccinul Pfizer, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a demarat o anchetă, pentru a examina și stabili dacă au fost înregistrate încălcări în procesul de vaccinare, inclusiv prin verificarea listelor cu persoanele vaccinate, în cadrul instituțiilor medicale vizate.
Totodată, MSMPS a instituit o Comisie de evaluare, care va fi responsabilă de examinarea cazurilor de utilizare a vaccinului, conform etapelor de vaccinare incluse în planul național de imunizare.
În prezent, în Republica Moldova derulează prima etapă de vaccinare, în rândul lucrătorilor medicali. În ultimele 24 de ore au fost imunizate 3 277 de persoane. În total, au fost vaccinați 30 722 de cetățeni.
Acest articol a fost realizat cu suportul financiar al Fondului canadian pentru inițiative locale (CFLI)