/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Investigație: O parte din banii europeni donați Găgăuziei pentru echipament medical a ajuns la o firmă creată urgent de un activist pro-rus 

missing
30 martie 2021, ora 13:10

Comitetul Executiv de la Comrat a cumpărat, vara trecută, cu bani europeni, două aparate USG cu o sumă mult mai mare decât costul aparatelor la distribuitor. Firma cu care Bașkanatul a făcut tranzacția a fost creată cu 2 săptămâni înainte de încheierea contractului și a încasat în total 756 000 de lei. Dacă ar fi luat aparatele direct de la distribuitorul oficial din Moldova, Executivul ar fi plătit doar 600 000 de lei. Astfel, Bașkanatul a îmbogățit firma-intermediară, care pare să fi fost creată special pentru această achiziție, cu 156 000 de lei, se arată într-o investigație publicată de Moldova Curată

La 13 septembrie 2020, în zi de duminică, în fața sediului Comitetului Executiv al autonomiei găgăuze s-au adunat câteva zeci de lucrători medicali, la ceremonia de transmitere a două aparate de ultrasonografie, cumpărate din banii Uniunii Europene pentru spitalele din Găgăuzia. La eveniment s-a anunțat că cele două aparate vor fi folosite de centrele „Covid” din spitalele din Comrat și Ceadîr-Lunga. Atunci bașkanul autonomiei, Irina Vlah, a declarat că ambele dispozitive au costat în jur de 1 milion de lei.

Cât au costat aparatele și unde s-au dus banii

Așa cum am aflat de la Comitetul Executiv de la Comrat, la 13 mai 2020, când trecuseră două luni și ceva de la primul caz de COVID-19 în Moldova, Direcția Sănătate a autonomiei a adresat o scrisoare conducerii proiectului SLPA al Uniunii Europene (Support to Local Public Authorities in ATU Gagauzia), prin care a cerut ca banii economisiți de la implementarea proiectului să fie folosiți pentru cumpărarea a două aparate USG.

La 3 iulie 2020 conducerea SLPA a autorizat folosirea sumei de 756 000 de lei pentru procurarea aparatelor. Delegația UE la Chișinău ne-a informat că achiziția a fost lăsată în totalitate în seama Executivului de la Comrat.

Firma furnizoare a fost creată cu două săptămâni înainte de achiziție

Peste trei zile de la această aprobare, adică la 6 iulie 2020, aparatele USG au fost deja cumpărate de la firma „Ikar-Global”, cu suma de 756 000 de lei ambele, potrivit site-ului Agenției Achiziții Publice.

„Ikar-Global” este o companie fondată la 19 iunie 2020, adică în timp ce la Comrat se știa deja că urmează să fie procurate aparatele. Fondatorul este un bărbat din Comrat, Iurii Cara, iar adresa juridică a firmei este str. V. Vîsoțki 37, or. Comrat.

Astfel, se dovedește că la 2 săptămâni de la fondarea acestei firme, care, în mod firesc, nu avea nici un portofoliu, Bașkanatul alege anume „Ikar-Global” ca agent economic de la care să cumpere aparatele. De pe portalul Mtender.gov.md, care este o platformă gestionată de Ministerul Finanțelor, aflăm că nici măcar nu a fost organizat un concurs public, s-a cumpărat prin procedura „negocieri fără publicare”, adică s-a negociat direct cu „Ikar-Global”.

În „criteriile de evaluare” s-a indicat concret ce parametri ar trebui să aibă aparatele USG și de la ce producător – Mindray (China). În Republica Moldova există un singur distribuitor al echipamentelor Mindray – Întreprinderea Mixtă „Dutchmed-M” SRL. Solicitați de Moldova Curată, reprezentanții acesteia ne-au informat că „Ikar-Global” a cumpărat aparatele USG anume de aici, cu 300 000 de lei fiecare, în total 600 000 de lei.

Continuare citiți pe Moldova Curată 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram