/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Deși s-a micșorat cu 0,7%, fenomenul „salariul în plic" încă persistă, arată datele statistice

missing
02 aprilie 2021, ora 12:10

Munca nedeclarată  în rândul salariaților în anul 2020 încă persistă, prezintă Biroul Național de Statistică. Astfel, circa 6,5% din numărul total de angajatori în continuare practică neîntocmirea contractelor individuale de muncă, numărul dat fiind în descreștere cu 0,7% față de anul 2019 (7,2%).

În baza doar a înțelegerilor verbale sunt angajați mai mulți bărbați în comparație cu femeile, iar domeniile principale în care se aplică această practică sunt în sectorul agriculturii (59,1%), construcțiilor (14,1%), comerțului (10,5%) și industriei (6,3%).

Potrivit datelor publicate de Serviciul Fiscal de Stat, în primele șase luni ale anului 2020, în cazul a 107 controale fiscale au fost depistate încălcări ale legislației în domeniul raporturilor de muncă.

Utilizarea  achitării salariilor în plic este un fenomen care generează efecte negative asupra bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale, fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală, dar și nemijlocit asupra angajaților și angajatorilor.

Conform rezultatelor Anchetei forței de muncă, în anul 2020 forța de muncă (populația activă) a Republicii Moldova, care include populația ocupată plus șomerii, a constituit 867,3 mii persoane, fiind în descreștere cu 5,7% față de anul 2019 (919,3 mii).

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram