Platforma DA solicită președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, să sesizeze de urgență Curtea Constituțională a Moldovei (CCM) în vederea verificării constituționalității partidului „ȘOR”. Menționăm că deputații fracțiunii au depus deja o sesizare în acest. S-a adresat la Înalta Curte cu privire la acest subiect și deputatul neafiliat Octavian Țîcu. 

„Solicităm președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, să sprijine prin pârghiile oferite de Constituție și de către cetățeni prin votul lor sesizările și inițiativele legislative ale Platformei Demnitate și Adevăr de eliminare a penalilor din politică și din administrația publică”, spun reprezentanții formațiunii.

În acest context, Platforma DA a anunțat că a elaborat un proiect de lege cu propuneri de modificare a Codul electoral, a Codului Contravențional, precum și a Codului Penal și a Legii privind partidele politice, prin care a propus înăsprirea pedepsei de la sancțiune contravențională la sancțiune penală pentru partidele politice, care utilizează fondurile nedeclarate, neconforme, obscure.

„Prin sesizarea CCM se contestă constituționalitatea Partidului Politic „ȘOR”, care prin acțiunile și scopurile sale lezează principiul statului de drept, fapt ce intră în contradicție cu prevederile art. 1 alin. (3) și 41, alin. (4) din Constituția Republicii Moldova. Sunt aduse probe vizând recidivarea Partidului Politic „ȘOR” în încălcarea legislației electorale și comiterea abaterilor de la legislație în fiecare scrutin electoral la care a participat, dovada folosirii mijloacelor ilegale pentru întărirea influenței politice, fapt ce contravine principiului statului de drept, demersurile Procuraturii Generale privind ridicarea imunității deputaților partidului „Șor” etc”, se arată într-un comunicat al Platformei DA.

Anterior deputata Partidului „Șor” Marina Tauber a venit cu o reacție după anunțul celor din Platforma DA, care au spus că vor depune o sesizarea la CCM pentru a cere examinarea constituționalității partidului „Șor”. „Platforma DA încearcă să-și facă un PR ieftin”, a spus aleasa poporului.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!