Ex-președintele Vladimir Voronin a ajuns să circule cu o mașină de model Mercedes GLK 220 fabricată în 2014, după ce anul trecut a solicitat de la Cancelaria de Stat să-i fie pus la dispoziție un automobil. Asta se arată într-un comunicat al instituției, după un reportaj difuzat de TV8 la acest subiect. 

Reprezentanții Cancelariei de Stat spun că demersul depus de către Voronin a fost în corespundere cu cadrul normativ, iar în conformitate cu informațiile prezentate de Baza auto a instituției, ex-președintele nu a depășit limitele de parcurs stabilite.

Responsabilii spun că conform cadrului legal în vigoare, persoana care a ocupat funcția de președinte al Republicii Moldova beneficiază, la expirarea mandatului, printre altele, de automobil, conform limitei aprobate de Guvern, iar o hotărâre a Executivului stabilește pentru foștii președinți mașini arondate, cu o limită de parcurs de 12 mii km anual.

„Cât privește cele invocate în reportaj referitor la anularea de către Guvern a anumitor privilegii pentru foștii președinți, acest lucru nu s-a întâmplat, or Guvernul nu poate anula garanții sociale instituite de către Parlament la nivel de lege. În acest sens, la ședința din 30 august 2019, secvențe din care au fost prezentate în reportaj, Guvernul a aprobat o inițiativă legislativă prin care a propus Parlamentului să revină la formula garanțiilor sociale de până la modificările operate prin Legea nr. 263/2016, adică asigurarea foștilor președinți cu automobil, în limitele stabilite de Guvern, să fie efectuată doar la solicitare. Aceste modificări însă nu au fost adoptate”, spun reprezentanții instituției.

În cele din urmă, aceștia dau asigurări că punerea la dispoziția ex-președintelui Voronin a unui automobil în anul 2020 s-a făcut în strictă conformitate cu prevederile cadrului normativ în vigoare.

/VIDEO/ Mercedes GLK, fabricat în 2014. De această mașină se bucură Voronin din partea statului

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!