/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

PAS ar putea contesta la CC instituirea stării de urgență. Litvinenco: „Constituția este de facto călcată în picioare”

missing
08 aprilie 2021, ora 12:40

Partidul Acțiune și Solidaritate ar putea contesta la Curtea Constituțională decizia de instuire a stării de urgență , votată săptămâna trecută în Parlament. Anunțul a fost făcut de deputatul PAS, Sergiu Litvinenco. Potrivit lui Litvinenco, o decizie finală va fi luată curând. 

Deputatul PAS menționează într-o postare pe Facebook că odată cu această decizie a fost călcată în picioare Constituția.

„ Constituția este de facto călcată în picioare, întrucât un instrument constituțional cum este starea de urgență este folosită nu conform scopului său, ci pentru a face inaplicabil un alt instrument constituțional cum este dizolvarea Parlamentului. Nu cred că putem să ne permitem să lăsăm în vigoare această interpretare perversă a Legii Supreme”, a scris Sergiu Litvinenco.

„Mai toți care au coordonat/propus/aprobat introducerea ”stării de urgență” recunosc deja cu subiect și predicat că atât declararea stării de urgență, cât și, mai ales, termenul pentru care aceasta a fost introdusă, au ca scop de a evita dizolvarea Parlamentului. Întrebarea mea este următoarea: unde în Constituție este indicat că starea de urgență poate fi declarată pentru a nu permite dizolvarea Parlamentului? Nicăieri. Lucru firesc de altfel, or scopul stării de urgență de principiu este altul”, a adăugat Litvinenco.

Miercuri, și deputatul neafiliat Octavian Țîcu a anunțat că va depune o sesizare în acest sens, spunând că „va cere să fie declarată neconstituțională hotărârea Guvernului și cea a Parlamentului privind instituirea stării de urgență”.

În Republica Moldova a fost instituită stare de urgență până în data de 30 mai, fiind instituită de către Parlament, la propunerea Guvernului în exercițiu. Propunerea a fost votată în 31 martie curent de către deputații din PSRM și Partidul Șor. Instituirea stării de urgență a fost votată de Parlament, chiar dacă, la acel moment, nu a fost prezentat un plan de măsuri. Abia a doua zi, adică în data de 1 aprilie, s-au întrunit membrii CSE, care au dispus desfășurarea procesului educațional la distanță, cu excepția grădinițelor.

În ceea ce privește modalitatea de lucru a instituțiilor publice și private, Comisia a stabilit că, conducerea acestora va atrage la serviciu până la 30% din personalul care este antrenat în activitatea de birou, restul angajaților vor munci de la distanță. În entitățile care nu pot asigura munca la distanță, aceasta se va organiza pe grupe. În același timp, Agenția Servicii Publice va activa în baza programărilor prealabile, astfel încât să se evite formarea cozilor. A fost luată hotărârea de a institui, începând cu 3 aprilie 2021, regim special de circulație a persoanelor, în orașele Chișinău și Bălți. Se interzice deplasarea în afara locuințelor în intervalul orelor 23:00 – 05:00. Tot atunci, a fost interzisă aflarea persoanelor în spații publice, cum ar fi parcuri, zone de agrement, terenuri de joacă, sau terenuri sportive. Mai apoi, decizia a fost anulată de comisiile din Chișinău și Bălți. Membrii Comisiei au mai decis că în cazul în care o unitate economică va încălca măsurile de sănătate publică sau va pune în pericol sănătatea cetățenilor, activitatea acesteia va fi suspendată pe perioada stării de urgență.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram