Extinderea restricției privind exportul de grâu și investigarea de către Procuratura Generală (PG) a tranzacțiilor suspecte ale companiei MOLDASIG. Acestea sunt doar câteva din subiectele discutate la ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) care a avut loc marți, 13 aprilie. Prin intermediul unei note informative, președinta Maia Sandu a menționat că a venit cu recomandări pentru organele de drept și PG. 

„Am discutat mai multe ore despre problemele din sectorul asigurărilor. Schemele puse la cale de anumite grupuri de interese, controlate de Plahotniuc, Șor și Platon, care se derulează de mai mulți ani, pun în pericol banii cetățenilor, creează riscuri majore pentru sectorul asigurărilor, dar și pentru bugetul statului. Unele din aceste scheme au fost posibile din cauza deciziilor proaste ale instituțiilor de reglementare, altele – din cauza deciziilor dubioase ale judecătorilor”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului susține că în acest context, CSS a venit cu mai multe recomandări pentru organele de drept. Totodată, Sandu susține că a cerut Procuraturii Generale investigarea tranzacțiilor suspecte ale companiei MOLDASIG.

„În lipsa unor acțiuni prompte din partea organelor de drept în cazul actelor de corupție, dar și a inacțiunii Parlamentului în raport cu membrii consiliului CNPF, atacurile raider continuă. CSS a venit cu mai multe recomandări către instituțiile statului. În particular, CSS i-a solicitat Procuraturii Generale să investigheze: cazurile de utilizare a companiilor din sectorul de asigurări și a conturilor bancare ale acestora în activități de creditare și procese de privatizare ale activelor statului conectate la grupuri de interese și implicate în alte fraude investigate; deciziile CNPF care au dus la gestionarea ineficientă a activelor unor companii de asigurări; tranzacțiile suspecte ale companiei MOLDASIG pe toată perioada, inclusiv 2008-2014”, a punctat președinta Sandu.

Tot în cadrul ședinței de azi a CSS, Maia Sandu a cerut ca embargoul privind exportul de grâu din rezerva de stat să fie extins „pentru a nu admite creșterea prețurilor la produse de panificație pentru categoriile de cetățeni cu venituri mici”.

Precizăm că, un nou incident a avut loc la ședința CSS de astăzi. Deputatul platformei „Pentru Moldova” Sergiu Sîrbu, care este membru al consiliului, a părăsit ședința, după ce a fost rugat de către șefa statului, Maia Sandu, fiind invocat un alt conflict de interese, doar că legat de piața asigurărilor.

Sursa: Facebook/Maia Sandu

Sursa: Facebook/Maia Sandu

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!