/DOC/ Război în Ucraina, ziua 219: Putin a semnat decretele de recunoaştere a "independenţei" regiunilor Herson şi Zaporojie

politic

Reacția lui Dodon după răspunsul Consiliului Europei pentru Greceanîi. „CC va trebuie să demonstreze abilități juridice impecabile”

13 aprilie 2021, ora 15:38
Distribuie:

Liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon a venit cu o reacție după ce Consiliul Europei i-a răspuns șefei Legislativului, Zinaida Greceanîi cu privire la dizolvarea Parlamentului. Potrivit lui Dodon, astăzi Consiliul Europei a confirmat faptul că Parlamentul nu poate fi dizolvat, dacă există o majoritate gata să voteze pentru un Guvern. 

Igor Dodon susține că „în data de 15 aprilie, Curtea Constituțională va trebui să demonstreze abilități juridice impecabile, pentru a-i da Maiei Sandu posibilitatea să dizolve Parlamentul, contrar normelor constituționale și principiilor europene ale statului de drept”.

„Dacă acest lucru se va întâmpla și majoritatea judecătorilor Curții Constituționale vor coborî la nivelul Curții Constituționale de pe timpurile lui Plahotniuc, atunci mai merită să avem încredere în această instituție, ori trebuie să declarăm statul capturat, așa cum a fost în iunie 2019?”, a spus președintele PSRM.

Dodon a mai spus că alegerile parlamentare trebuie organizate după ce va fi normalizată situația pandemică.

Amintim că secretara generală al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, a expediat un răspuns la demersul pe care l-a adresat anterior președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, care a anunțat că îl va remite Curții Constituționale.

„Vă mulțumesc pentru scrisoarea din 1 aprilie, căreia i-am acordat toată atenția. După cum cunoașteți, Consiliul Europei atribuie cea mai mare importanță respectării democrației și statului de drept, pentru care constituționalismul este un principiu fundamental. Regulile de formare a Guvernului și de dizolvare a Parlamentului sunt stipulate în Constituție și interpretate de Curtea Constituțională. În Republica Moldova, acestea au făcut și obiectul unui aviz al Comisiei de la Veneția (CDL-AD(2019)012). În aviz se sublinia că dizolvarea unui parlament ales prin alegeri libere și echitabile pentru exprimarea voinței poporului este o măsură de ultim recurs care nu poate fi luată în mod facil ci doar respectând spiritul și litera Constituției. Notez, în această privință, că Curtea Constituțională a fost sesizată privind chestiunea existenței condițiilor care justifică dizolvarea Parlamentului, în sensul articolului 135 din Constituție”, se menționează în document.

Într-un comunicat publicat pe pagina Parlamentului, se menționează „în cadrul unei convorbiri telefonice Secretarul General al Consiliului Europei a reiterat cele menționate în răspunsul său. Marija Pejčinović Burić a menționat că dizolvarea unui parlament ales prin alegeri libere și echitabile pentru exprimarea voinței poporului este o măsură de ultim recurs care nu poate fi luată în mod facil ci doar respectând spiritul și litera Constituției”.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram