/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Reniță și Popșoi susțin că socialiștii au interpretat după bunul plac răspunsul Consiliului Europei privind dizolvarea Parlamentului

13 aprilie 2021, ora 16:54

Deputatul Iurie Reniță a venit cu o serie de critici în adresa socialiștilor, după răspunsul oferit de Consiliul Europei Zinaidei Greceanîi, privind dizolvarea Parlamentului. Parlamentarul susține că cei de la PSRM au interpretat după bunul lor plac scrisoarea secretarului general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić. În opinia lui Reniță, PSRM, în persoana Zinaidei Greceanîi, s-ar fi adresat Consiliului Europei din disperare și dorința de a se menține la putere.

„Doar disperarea totală și dorința acerbă de a se menține cu orice preț la putere a impus PSRM-ul să se adreseze prestigioasei instituții europene în domeniul respectării drepturilor omului și a statului de drept. În context apare fireasca întrebare: de ce nu s-au adresat, în prealabil, Consiliului Europei când au votat atâtea legi anticonstituționale pe la mijlocul nopții la sfârșitul anului trecut? Răspunsul este foarte clar: minciuna și manipularea sunt elemente indispensabile ale activității PSRM-ului; doar prin acestea mai supraviețuiește politic”, a scris pe pagina sa de Facebook Iurie Reniță.

„În stilul tradițional ce-i caracterizează (PSRM), speakerita Greceanîi interpretează după bunul lor plac Scrisoarea Secretarului General al Consiliului Europei Marija Pejčinović Burić vis-a-vis de oportunitatea legală a dizolvării actualului parlament, în care, evident, nu figurează expres faptul că “parlamentul nu poate fi dizolvat dacă există majoritate parlamentară”. Chiar să fi primit doamna Greceanâi și o versiune a Scrisorii în limba rusă, în care este stipulat explicit că actualul parlament nu poate fi dizolvat?”, a adăugat deputatul.

Iurie Reniță i-a acuzat pe socialiști de minciună și manipulare.

„Ofensiva PSRM-ului de a discredita oponenții politici a atins turații maxime. Tot ce este național și proeuropean este combătut cu vehemență, în termeni simpli aceasta însemnând că minciuna și manipularea este pusă din nou în aplicare ca armă principală a ortacilor socialiști. Au rămas zile numărate când Curtea Constituțională va decide soarta actualului parlament – alegeri anticipate sau continuarea activității acestuia. Frica lui Dodon și a partidului său că actualul parlament ar putea fi dizolvat ii motivează la acțiuni disperate și chiar ridicole. Ce ar avea în comun PSRM-ul moscovit al lui Dodon cu Consiliul Europei? De unde și de când?”, a menționat Reniță.

Iurie Reniță a mai explicat că decizia privind constatarea circumstanțelor legale pentru dizolvarea Parlamentului este la latitudinea Curții Constituționale.

„S-a ajuns până aici, deoarece “este esențial, într-un stat democratic, ca toate instituțiile sale să coopereze în mod loial în exercitarea prerogativelor constituționale ale acestora”, a mai subliniat deputatul.

Iar deputatul PAS, Mihai Popșoi crede că Zinaida Greceanîi încearcă să manipuleze opinia publică și să pună presiune pe judecătorii Curții Constituționale.

„Dna Greceanii a emis un comunicat tendențios prin care interpretează răspunsul SG al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić. Asta în timp ce toate prevederile Constituționale privind dizolvarea Parlamentului au fost îndeplinite – trei luni au trecut și două tentative de numire a guvernului au eșuat. Atât litera cât și spiritul Constituției, inclusiv jurisprudența Curții Constituționale, au fost respectate, așa cum s-au expus practic toți constituționaliștii din Republica Moldova și așa cum îndeamnă dna Burić și alți parteneri ai țării noastre”, a punctat deputatul PAS, Mihai Popșoi.

Cu puțin timp în urmă, cu o reacție la răspunsul Consiliului Europei pentru Zinaida Greceanîi a venit și președintele PSRM, Igor Dodon. Detalii AICI.

Amintim că secretara generală al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, a expediat un răspuns la demersul pe care l-a adresat anterior președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, care a anunțat că îl va remite Curții Constituționale.

„Vă mulțumesc pentru scrisoarea din 1 aprilie, căreia i-am acordat toată atenția. După cum cunoașteți, Consiliul Europei atribuie cea mai mare importanță respectării democrației și statului de drept, pentru care constituționalismul este un principiu fundamental. Regulile de formare a Guvernului și de dizolvare a Parlamentului sunt stipulate în Constituție și interpretate de Curtea Constituțională. În Republica Moldova, acestea au făcut și obiectul unui aviz al Comisiei de la Veneția (CDL-AD(2019)012). În aviz se sublinia că dizolvarea unui parlament ales prin alegeri libere și echitabile pentru exprimarea voinței poporului este o măsură de ultim recurs care nu poate fi luată în mod facil ci doar respectând spiritul și litera Constituției. Notez, în această privință, că Curtea Constituțională a fost sesizată privind chestiunea existenței condițiilor care justifică dizolvarea Parlamentului, în sensul articolului 135 din Constituție”, se menționează în document.

Într-un comunicat publicat pe pagina Parlamentului, se menționează „în cadrul unei convorbiri telefonice Secretarul General al Consiliului Europei a reiterat cele menționate în răspunsul său. Marija Pejčinović Burić a menționat că dizolvarea unui parlament ales prin alegeri libere și echitabile pentru exprimarea voinței poporului este o măsură de ultim recurs care nu poate fi luată în mod facil ci doar respectând spiritul și litera Constituției”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram