Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dumitru Alaiba a criticat dur inițiativa socialiștilor privind acoperirea cheltuielilor persoanelor fizice pentru energie electrică pe perioada de stării de urgență. În acest sens, Alaiba susține că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) se pregătește deja de campania electorală.

„PSRM s-a resemnat că vin anticipatele și…a deschis sezonul minciunilor și amăgelilor electorale! Azi PSRM propune să fie transferat în contul furnizorului de energie electrică a câte 428 lei per fiecare cetățean pentru acoperirea facturii la electricitate pe două luni – perioada stării de urgență. Pentru asta statul va împrumuta de la băncile comerciale 500 milioane lei, iar cetățenii vor trebui să întoarcă acești bani prin impozitele lor din anii viitori. Plus procente – băncilor. Plus, oamenii nu vor primi acești bani în mână. Ei merg direct la furnizorul de energie electrică”, a scris Alaiba pe pagina sa de Facebook.

Alesul poporului explică că utilizarea banilor publici în acest sens nu este nici corectă, nici eficientă, motivând că unii dețin surse financiare suficiente ca să își achite factura energetică, în timp ce unui adună bănuț cu bănuț pentru a o achita.

„Dar cea mai mare tâmpenie este totuși asta. Toți cetățenii – de la milionari în euro, la pensionari care numără fiecare leu, vor primi aceeași sumă de 428 de lei. Chiar toți au nevoie de același ajutor? O astfel de utilizare a banului public nu este nici echitabilă, nici eficientă și nici responsabilă. Or, dacă am vrea să utilizăm acești bani echitabil, responsabil și eficient, dacă am direcționa acești bani către cei care cu adevărat au nevoie și nu am arunca puținii bani de care dispunem în milionari, cei care au cu adevărat nevoie ar primi nu 428, ci 600 lei. Nu există nici un argument din care un milionar să beneficieze de aceeași compensație la electricitate ca și un pensionar aflat la limita existenței. Această inițiativă a fost propusă de la un partid, cică, de stânga”, a mai scris parlamentarul.

Amintim că, PSRM propune ca statul să acopere cheltuitele persoanelor fizice pentru energie electrică pe perioada de stării de urgență. În acest sens, socialiștii au înregistrat la Parlament un proiect de lege.

Burduja, unul din autorii proiectului, a mai spus că inițiativa vizează peste 1,2 milioane de cetățeni. Suma va fi calculată pentru consumul real al energiei electrice pentru lunile februarie și martie. Până a fi aprobat, proiectul de lege urmează să fie discutat în comisii și votat de Parlament.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!