/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Ultima oră! Guvernul a permis eliberarea din rezervele de stat a peste 20 de mii de tone de grâu

14 aprilie 2021, ora 17:49

Guvernul a permis eliberarea a peste 20 de mii de tone de grâu alimentar din rezervele de stat, la ședința de pe 14 aprilie curent. Agenția Rezerve Materiale a fost autorizată să elibereze 20 de mii 787 de tone de grâu agenților economici, cu prezentarea unei garanții financiare. Menționăm că inițial acest proiect nu se regăsea pe ordinea de zi și a fost inclus după două ore de pauză. 

În cadrul ședinței, ministrul Agriculturii, Ion Perju, a dat asigurări că securitatea alimentară a statului este asigurată. „Aceste 20 de mii de tone vor fi utilizate în special de agenții economici care se ocupă cu panificația, dar cerealele vor putea fi utilizate și de către agenții economici care se ocupă cu zootehnia”, a spus ministrul.

Premierul Aureliu Ciocoi a spus că este important ca grâul să fie orientat prioritar către agenții economici producători de pâine și sectorul zootehnic. „Ne propunem ca până la 10 mai, acești agenți economici să manifeste interes pentru contractarea acestui stoc, iar dacă până la 10 mai nu se atestă epuizarea stocului, grâul rămas urmează să fie propus spre achiziție agenților economici din alte categorii”, a spus prim-ministrul.

În cadrul ședinței a intervenit ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, care a declarat că luând în calcul că proiectul a fost elaborat în regim alert, mai întâi trebuie de notificat Consiliul Concurenței, iar mai apoi să fie publicat în Monitorul Oficial. Ministrul a mai spus că trebuie se verificat la care agenți economici va ajunge grâul, pentru ca să nu fie depozitat și apoi exportat.

Grâul din rezervele de stat se va elibera în vederea împrospătării cu decalaj în timp sau cu titlu de împrumut agenților economici producători de pâine, panificație, morărit și celor din sectorul zootehnic, până la data de 10 mai curent.

După data de 10 mai, în cazul lipsei solicitărilor agenților economici prevăzuți, la procedura de împrospătare cu decalaj în timp sau cu titlu de împrumut pot participa agenții economici din categoria depozitarilor responsabili sau din alte categorii.

Restituirea grâului alimentar eliberat din rezervele de stat se va efectua din roada anului curent, în aceeași cantitate și de aceeași calitate, până la 1 octombrie 2021.

Controlul asupra executării prezentei hotărâri se pune în sarcina Ministerului Afacerilor Interne.

Amintim că deputatul Platformei DA, Alexandr Slusari, a solicitat Executivului în exercițiu să prelungească interdicția exportului de grâu din rezervele statului.

Anterior, o solicitare în acest sens a fost făcută și de către secretara Consiliului Suprem de Securitate, Ana Revenco, care a expediat un demers către Guvern.

Precizăm că potrivit deciziei anterioare a Cabinetului de miniștri, restricții temporare la exportul de grâu, urmare a scandalului de la Giurgiulești, au fost impuse până pe data de 12 aprilie. Decizia a fost luată după solicitarea șefei statului, Maia Sandu, care a parvenit după ședința CSS.

La sfârșitul lunii martie curent, la portul Giurgiulești a fost un scandal, când mai mulți activiști ai unui partid politic au oprit mai multe camioane cu grâu. Ulterior, a avut loc ședința Guvernului la care s-a aprobat interdicția.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram