/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

Reprezentantul Parlamentului a cerut recuzarea unui judecător al Curții Constituționale: „A fost avocat al Maiei Sandu”

missing
15 aprilie 2021, ora 10:49

Reprezentantul Parlamentului a cerut recuzarea judecătorului Curții Constituționale, Nicolae Roșca. Președinta CCM a declarat că solicitarea nu poate fi admisă, pentru că a fost depășită etapa când putea fi înaintată cererea de recuzare. 

„Domnul Roșca a fost în perioada anilor 2017 – 2019 avocatul domniei sale precum și membrul partidului din care provine doamna președinte. Doamna președinte anterior, deținând postul de prim-ministru a participat nemijlocit la numirea domniei sale în funcția de judecător constituțional”, a spus reprezentantul Parlamentului.

„La etapa de pregătire, când am întrebat dacă sunt cereri de de recuzare, dumneavoastră ați declarat că nu aveți cereri de recuzare. Ați depășit etapa când ați fi putut înainta o cerere de recuzare. Circumstanțele pe care le-ați invocat acum sunt cunoscute întregii societăți, prin urmare, demersul dumneavoastră nu poate fi admis în etapa examinării de fond a sesizării”, a declarat Domnica Manole.

În replică, reprezentantul Parlamentului a spus că: „articolul 27 al Codului prevede că asemenea cerere de recuzare poate fi înaintată și pe parcursul examinării cauzei, dacă s-au constatat asemenea circumstanțe”.

Șefa statului s-a prezentat la ședința CCM la care se examinează sesizarea privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului. Maia Sandu a declarat că a venit personal la CCM pentru a-și prezenta punctul de vedere și a aduce argumentele juridice.

Maia Sandu a sesizat CC în data de 29 martie,privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului. În textul sesizării, șefa statului a menționat că la momentul actual, sunt întrunite toate circumstanțele pentru dizolvarea Legislativului.

Maia Sandu și-a motivat decizia, spunând că „așa cum prevede Constituția am avut consultări cu fracțiunile și grupurile parlamentare în legătura cu situația politică și, eventuala, dizolvare a Parlamentului. Parlamentul a eșuat să aleagă un Guvern din două încercări, iar de la demisia Guvernului Chicu au trecut trei luni. Ca și experții în drept constituțional, consider că sunt întrunite circumstanțele legale pentru dizolvarea Parlamentului”.

Sandu a încheiat la sfârșitul lunii martie consultările cu fracțiunile și grupurile parlamentare privind instituirea uui Guvern. Două tentative de votare a unui Executiv au eșuat. Igor Grosu de la PAS, alături de echipa sa, a mers în Parlament joi, 25 martie, însă fracțiunea PSRM și cei de la „Pentru Moldova” au părăsit ședința Legislativului, fiind atestată lipsa de cvorum. Anterior, deputații nu și-au dat votul nici pentru candidata Natalia Gavrilița, care la fel a fost desemnată de Maia Sandu.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram