Șefa statului s-a prezentat la ședința Curții Constituționale (CCM) la care se examinează sesizarea privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului. Maia Sandu a declarat că a venit personal la CCM pentru a-și prezenta punctul de vedere și a aduce argumentele juridice.
„Pornind de la importanța obiectului examinării am decis să vin personal ca să-mi susțin punctul de vedere. Obiectul sesizării este unul foarte important, nu doar pentru justiția Constituțională, dar și pentru statul Republica Moldova și pentru cetățenii săi. Prin sesizarea depusă, am solicitat Înaltei Curți constatarea circumstanțelor pentru dizolvarea Parlamentului”, a spus Maia Sandu.
Ulterior, șefa statului a prezentat cronologic cum au derulat evenimentele, după care a enunțat argumentele juridice care demonstrează că sunt întrunite circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului.
„Toate acțiunile mele s-au bazat pe litera și spiritul Constituției”, a precizat Maia Sandu.
Maia Sandu a sesizat CC în data de 29 martie,privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului. În textul sesizării, șefa statului a menționat că la momentul actual, sunt întrunite toate circumstanțele pentru dizolvarea Legislativului.
Maia Sandu și-a motivat decizia, spunând că „așa cum prevede Constituția am avut consultări cu fracțiunile și grupurile parlamentare în legătura cu situația politică și, eventuala, dizolvare a Parlamentului. Parlamentul a eșuat să aleagă un Guvern din două încercări, iar de la demisia Guvernului Chicu au trecut trei luni. Ca și experții în drept constituțional, consider că sunt întrunite circumstanțele legale pentru dizolvarea Parlamentului”.
Sandu a încheiat la sfârșitul lunii martie consultările cu fracțiunile și grupurile parlamentare privind instituirea uui Guvern. Două tentative de votare a unui Executiv au eșuat. Igor Grosu de la PAS, alături de echipa sa, a mers în Parlament joi, 25 martie, însă fracțiunea PSRM și cei de la „Pentru Moldova” au părăsit ședința Legislativului, fiind atestată lipsa de cvorum. Anterior, deputații nu și-au dat votul nici pentru candidata Natalia Gavrilița, care la fel a fost desemnată de Maia Sandu.