/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Stoianoglo, cap de afiș în presa de la Moscova! Ce scrie o publicație rusă despre posibila sa implicare în „Laundromat”

missing
16 aprilie 2021, ora 18:29

Scandalul legat de posibila implicare a procurorului general, Alexandru Stoianoglo în așa – zisa spălători rusească, prin intermediul unei bănci din R. Moldova a ajuns și în presa din Federația Rusă. Publicația lenta.ru a scris vineri, 16 aprilie, despre acuzațiile aduse de șefa Comisiei parlamentare ”Laundromat”, Inga Grigoriu, potrivit căreia, în perioada în care Stoianoglo era deputat și conducea Comisia securitate națională, ar fi promovat un amendament care ar fi făcut imposibilă blocarea scoaterii banilor din instituțiile bancare de la Chișinău.

„Companii străine de tip fantomă, controlate de companii rusești care se ocupă cu spălarea banilor au încheiat un contract de împrumut fictiv, garanții datoriei erau o companie rusă și, desigur, un cetățean al Moldovei, dar întrucât una dintre părți nu a putut achita datoria, „creditorul” a formulat pretenții împotriva garanției. Întrucât un cetățean al Moldovei a fost implicat în tranzacție, cazul a fost transferat instanței moldovenești, unde „judecătorul corupt” a emis un ordin prin care obliga compania rusă să plătească datoria. După aceea, instanța a numit un executor judecătoresc, iar acesta a deschis un cont la Moldindconbank, unde compania rusă a transferat bani. De fapt – ar fi stins o datorie inexistentă”, scrie Lenta.ru.

Publicația rusă, care o citează pe Inga Grigoriu Potrivit notează că unul din aspectele particulare ale operațiunii a fost modificarea cadrului normativ. Potrivit deputatei, CCCEC, instituția din care făcea parte la acel moment Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor și care ar fi trebuit să combată acest fenomen, neavând drept de inițiativă legislativă, a propus sintagma „având aspect suspensiv”, susținută apoi de Comisia parlamentară raportoare – cea de securitate națională, apărare și ordine publică, președintele căreia era Alexandru Stoianoglo.

Lenta.ru mai scrie și că președinta Comisiei „Laundromat” a cerut Consiliului Superior al Procurorilor suspendarea temporară din funcție a lui Alexandru Stoianoglo, în legătură cu o investigație publicată recent de presa ucraineană. Materialul jurnalistic ar fi sugerat ideea că familia șefului PG ar avea tangențe cu anumite companii afiliate lui Veaceslav Platon. Mai mult, Grigoriu ar fi cerut și numirea unui procuror care să verifice informațiile apărute în mass-media.

Procuratura Generală a recționat atunci printr-un comunicat de presă în care a subliniat că „un cerc larg de persoane ar fi interesate să denigreze și să înlăture conducerea instituției, precum și să compromită anchetele pe dosare de rezonanță. „În ritmul atacurilor denigratoare și manipulatorii tot mai insistente lansate de unele surse mediatice din afara țării la adresa Procurorului General, instituția punctează următoarele: Procuratura a anticipat și a preîntîmpinat din start societatea că odata cu avansarea în anchete, vom fi supuși atacurilor și presiunilor din partea celor care au deservit grupuri de interese și au fost implicați în mușamalizările anterioare pe dosare de rezonanță.

Într-un alt comunicat, remis astăzi, Procuratura a menționt că nu va răspunde și nu va participa la campaniile toxice și mincinoase, lansate împotriva instituției.

„Se pare că deranjăm destul de tare și e un semnal bun, căci imediat ce s-a aflat despre vizita procurorilor moldoveni în Rusia, materialele denigratoare la adresa Procurorului General au început să apară și în presa rusă. Este o reacție firească de autoapărare prin deplasarea accentelor și deturnarea atenției publicului”, potrivit PG.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram