Antreprenorii sunt nemulțumiți că Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) nu a impus relaxări ale restricțiilor și în domeniul HoReCa. „De parcă ne-au șters din existența acestei țări”, exclamă afaceriștii. 

„Astăzi, domnul premier interimar Aureliu Cioci a anunțat abrogarea orei marțiale, redeschiderea activităților teatral-concertistice și că activitățile cultelor religioase ar trebui să se desfășoare în aer liber. Despre entitățile economice care au cel mai mult de suferit – nimic. Nicio măsură adaptată, nicio subvenționare. De parcă sectorul HoReCa nici nu există, de parcă nu e despre oameni, familii, de parcă ne-au șters din existența acestei țari”, spun reprezentanții Asociații MĂR.

Săptămâna trecută, reprezentanții asociației au înaintat o solicitare în adresa premierului interimar al Republicii Moldova. În această scrisoare au menționat situația dezastruoasă în care se află potrivit lor un întreg sector al economiei și au solicitat intervenția autorităților pe anumite subiecte precum:

1. Prelungirea programului de activitate pentru sectorul HoReCa până la ora 22:00;
2. Permiterea organizării evenimentelor festive cu caracter unic pe baza testului negativ;
3. Includerea angajaților HoReCa în a II-a etapă a campaniei de vaccinare;
4. Inițierea unor măsuri de suport economic, necesare sectorului, pentru a evita falimentările și emigrarea în masă a angajaților;
5. Organizarea unei întrevederi cu Premierul interimar și reprezentanții sectorului.

În pofida acestei scrisori, antreprenorii au primit refuzuri la toate solicitările.

„Se creează impresia că adresările noastre nici nu ajung să fie analizate la ședințele CSE, care în opinia noastră ar trebui să fie publice, ca fiecare cetățean să poată urmări argumentele și contra-argumentele aduse de membrii comisiei, atunci când impun o nouă restricție sau discută despre măsuri care afectează sectoare întregi din economie”, spun antreprenorii.

În Republica Moldova a fost instituită stare de urgență până în data de 30 mai, fiind instituită de către Parlament, la propunerea Guvernului în exercițiu. Propunerea a fost votată în 31 martie curent de către deputații din PSRM și Partidul Șor.

Instituirea stării de urgență a fost votată de Parlament, chiar dacă, la acel moment, nu a fost prezentat un plan de măsuri. Abia a doua zi, adică în data de 1 aprilie, s-au întrunit membrii CSE, care au dispus desfășurarea procesului educațional la distanță, cu excepția grădinițelor.

 

 

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!