Situația politică de la Chișinău, după votul de azi din Parlament, când majoritatea legislativ PSRM – Șor a revocat-o din funcție pe Domnica Manole și a numit un magistrat nou la Curtea Constituțională, decizii suspendate ulterior de Înalta Curte, este în atenția comunității internaționale. Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio se declară extrem de îngrijorat de situație și sugerează instituțiilor statului de la noi să urmeze calea dialogului.
„Declarația de astăzi a Parlamentului, precum că nu recunoaște decizia Curții Constituționale din 15 aprile 2021 și votul de neîncredere acordat celor trei judecători ai Înaltei Curți sunt foarte îngrijorătoare”, se menționează în mesajul lui Gianni Buquicchio.
„Comisia de la Veneția a afirmat în nenumărate rânduri că ignorarea unei decizii a Curții Constituționale este echivalentă cu „desconsiderarea” Constituției . Parlamentul și puterea executivă trebuie să respecte rolul Curții Constituționale, ca și „gardian al Constituției”, chiar dacă nu sunt mulțumiți de o decizie a Înaltei Curți sau sunt de părere că a comis o greșeală”, susține președintele Comisiei de la Veneția.
Buquicchio subliniază că Constituția Republicii Moldova nu presupune acordarea unui vot de neîncredere magistraților CC, iar acest vot este în contradicție nu doar cu art. 137 din Constituția R. Moldova, ci și cu standardele europene privind justiția constituțională. Cât despre decizia Parlamentului de a-ș revocat propria hotărâre din 2019 prin care Domnica Manole a fost numită președintă a Curții Constituționale, Gianni Buquicchio spune că „nu are nicio bază în Constituție”.
„ O decizie a Curții Constituționale care nemulțumete puterea legislativă sau cea executivă nu înseamnă un abuz de putere sau o decizie arbitrară”, susține președintele Comisiei de la Veneția.
Gianni Buquicchio i-a îndemnat pe deputați să nu ignore faptul că „independența judiciară este un principiu fundamental al oricărei ordini juridice guvernate de statul de drept”.
„Respectarea ordinii constituționale nu poate fi invocată ca pretext pentru încălcarea Constituției”, a spus oficialul.
Președintele Comisiei de la Veneția a mai cerut Parlamentului să abroge „deciziile neconstituționale” de astăzi și să respecte deciziile CC, chiar dacă nu este de acord cu acestea.