Deputatul fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Radu Marian cheamă lumea la un protest în fața Curții Constituționale al Republicii Moldova (CC). Prin intermediul unei postări pe o rețea socială, parlamentarul susține că „majoritatea Dodon-Șor-Plahotniuc planifică o lovitură asupra Curții”. 

„Mobilizare! Vă îndemn să mergem cu toții la ora 15:00 la Curtea Constituțională! Majoritatea Dodon-Șor-Plahotniuc planifică o lovitură asupra Curții și încearcă să submineze ordinea constituțională”, a scris Radu Marian pe Facebook.

Sursa: Facebook/Radu Marian

Precizăm că, Deputații Partidului Socialiștilor (PSRM) și Partidului „Șor” au votat declarația privind uzurparea puterii de către trei magistrați ai Curții Constituționale (CC). Declarația a fost dată citirii de la tribuna Parlamentului de către parlamentarul socialist Vasile Bolea. Pentru s-au expus 54 de legislatori.

Deputații fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) susțin că proiectul privind demiterea celor trei judecători ai Curții Constituționale (CC) nu are nici un efect juridic. În cadrul unei conferințe de presă, fracțiunea PAS susține că acesta este un gest de disperare din partea socialiștilor, iar mai devreme sau mai târziu, alegerile parlamentare vor avea loc.

Totodată, deputații Partidului Socialiștilor (PSRM) cer retragerea hotărârii Parlamentului prin care Domnica Manole a fost numită judecătoare la Curtea Constituțională (CC). Un proiect în acest sens a fost introdus în ordinea de zi.

Profesorul în drept Constituțional Teodor Cîrnaț, susține că orice declarație în cadrul Parlamentului care este votată de deputați poartă mai mult caracter politic și nu poate duce la consecințe juridice. Potrivit lui, astfel de declarații pun mai multă presiune asupra autorității care exercită funcția de jurisdicție constituțională și afectează independența Curții Constituționale.

De aceeași părere este și fostul președinte al CC, Alexandru Tănase, care explică că, revocarea președintei CC, Domnica Manole, de către Parlament reprezintă „imixtiunea nepermisă în activitatea Curții Constituționale”, iar atacurile asupra Înaltei Curți, după avizul din 15 aprilie privind circumstanțele dizolvării Legislativului sunt „incompatibile cu valorile statului de drept”.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!