/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

Ex-președinte CC, despre votul PSRM și Șor privind retragerea hotărârii prin care Manole a fost numită la CC: „Nu are nici un efect juridic”

missing
23 aprilie 2021, ora 14:14

Fostul președinte al Curții Constituționale (CCM), Alexandru Tănase, susține că declarația socialiștilor votă în Parlamentul Republicii Moldova, privind declararea caracterului captiv al CC este una politică și trebuie „trată ca atare”. Totodată, Tănase consideră revocarea președintei CC, Domnica Manole, de către Parlament reprezintă „imixtiunea nepermisă în activitatea Curții Constituționale”, iar atacurile asupra Înaltei Curți, după avizul din 15 aprilie privind circumstanțele dizolvării Legislativului sunt „incompatibile cu valorile statului de drept”.

„Este foarte trist tot ce s-a întâmplat astăzi în Parlament în jurul Curții Constituționale. Atât recunoașterea „caracterului captiv al CCM”, cât și decizia de revocare a dnei. Domnica Manole, sunt acte descalificante pentru niște politicieni care se respectă pe ei și care respectă valorile statele de drept. Declarația privind recunoașterea „caracterului captiv al CCM”, este o declarație politică care reflectă viziunile celor care au votat-o și trebuie tratată ca atare. Aici nu prea ai ce comenta. Referitor la constituționalitatea destituirii/revocării a dnei Domnica Manole. Ar fi fost util pentru parlamentarii care au votat aceasta HP, să fi citit Hotărârea CCM nr. 18 din 02.06.2014, privind controlul constituționalității Legii nr. 109 din 3 mai 2013”, a scris Tănase pe pagina sa de Facebook.

Potrivit fostul președinte al CC, întreruperea mandatele judecătorilor de la Înalta Curte de către Parlament reprezintă o „imixtiune nepermisă” în activitatea instituției. Mai mult de atât. Tănase susține că în acest mod are loc încălcarea principiului independenței CC, iar anularea hotărârii privind numirea Domnicăi Manole la CC nu are nici un efect juridic.

„Potrivit acestei hotărâri, orice întrerupere a mandatelor judecătorilor Curții Constituționale de către Parlament reprezintă o imixtiune nepermisă în activitatea Curții Constituționale. O astfel de intervenție, reprezintă o încălcare a principiului independenței CCM si este contrară principiilor inamovibilității și independenței judecătorilor săi. Din această hotărâre rezultă implicit faptul că orice normă legală ori modificare legislativă, care ar afecta mandatul judecătorilor Curții Constituționale se consideră neconstituțională ab initio. Referitor la procedura de revocare a Domnicăi Manole, o altă hotărâre a CCM, nr. 8 din 20.05.2013, Curtea a stabilit expres că votul odată consumat nu poate fi revizuit, mai exact abrogarea actului de numire a judecătorului constituțional nu produce nici un efect juridic. În scopul garantării independenței persoanei ce exercită o funcție de demnitate publică, normele constituționale și legale impun respectarea exercitării termenului mandatului”, menționează Alexandru Tănase.

Tănase argumentează că, Înalta Curte nu prevede o procedură prin care votul acordat magistraților constituționali să fie revizuit, în caz contrat ar fi compromisă independența Curții. Acesta susține că atacurile asupra judecătorilor constituționali, după avizul din 15 aprilie privind circumstanțele dizolvării Parlamentului sunt „acțiuni incompatibile cu valorile statului de drept”.

„Nici Constituția și nici Legea cu privire la CCM nu prevede o procedură de revizuire a votului pentru numirea unui judecător constituțional. O astfel de procedură nici nu poate fi prevăzută. Dacă s-ar admite posibilitatea revenirii, după o perioadă, la voturile exprimate pentru adoptarea unor hotărâri de numire a judecătorilor constituționali, reieșind din interese politice sau personale de moment, ar fi fost compromisă independența CCM, autoritatea legislativă a statului, și securitatea raporturilor juridice. Astfel, abrogarea actului de numire a dnei Dominica Manole nu poate avea ca efect încetarea mandatului acesteia. Indiferent de atitudinea față de avizul CCM din 15 aprilie 2021, prin care Curtea a constatat circumstanțele ce justifică dizolvarea parlamentului – atacurile asupra judecătorilor constituționali sunt acțiuni descalificante pentru oamenii politici și incompatibile cu valorile statului de drept”, a punctat fostul președinte al CC, Alexandru Tănase.

Precizăm că, Deputații Partidului Socialiștilor (PSRM) și Partidului „Șor” au votat declarația privind uzurparea puterii de către trei magistrați ai Curții Constituționale (CC). Declarația a fost dată citirii de la tribuna Parlamentului de către parlamentarul socialist Vasile Bolea. Pentru s-au expus 54 de legislatori.

Deputații fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) susțin că proiectul privind demiterea celor trei judecători ai Curții Constituționale (CC) nu are nici un efect juridic. În cadrul unei conferințe de presă, fracțiunea PAS susține că acesta este un gest de disperare din partea socialiștilor, iar mai devreme sau mai târziu, alegerile parlamentare vor avea loc.

Totodată, deputații Partidului Socialiștilor (PSRM) cer retragerea hotărârii Parlamentului prin care Domnica Manole a fost numită judecătoare la Curtea Constituțională (CC). Un proiect în acest sens a fost introdus în ordinea de zi.

Profesorul în drept Constituțional Teodor Cîrnaț, susține că orice declarație în cadrul Parlamentului care este votată de deputați poartă mai mult caracter politic și nu poate duce la consecințe juridice. Potrivit lui, astfel de declarații pun mai multă presiune asupra autorității care exercită funcția de jurisdicție constituțională și afectează independența Curții Constituționale

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram