/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ PAS, despre proiectul privind demiterea a trei judecători CC: „Nu are efecte juridice, socialiștii sunt disperați”

23 aprilie 2021, ora 10:49

Deputații fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) susțin că proiectul privind demiterea celor trei judecători ai Curții Constituționale (CC) nu are nici un efect juridic. În cadrul unei conferințe de presă, fracțiunea PAS susține că acesta este un gest de disperare din partea socialiștilor, iar mai devreme sau mai târziu, alegerile parlamentare vor avea loc. 

„Boicotăm ședința Parlamentului în semn de protest față de încă o inițiativă toxică, populistă a alianței PSRM-ȘOR, care reprezintă un atac în adresa Curții Constituționale, un atac asupra instituțiilor statului. Este o dovadă clară că ei nu vor anticipate. Nu participăm la aceste acțiuni care sunt în detrimentul democrației. Sunt în detrimentul așteptării cetățenilor. (…) Țara asta o să ajungă mai devreme sau mai târziu, înțeleg disperarea lor. ” a declarat Igor Grosu, președintele fracțiunii PAS.

Deputatul Sergiu Litvinenco susține că semnarea acestui proiect în plenul Parlamentului nu are nici un efect juridic asupra judecătorilor Curții Constituționale. Magistrații CC sunt inamovibili, ceea ce denotă că ei nu pot fi demiși de Legislativ.

„Această declarație nu are nici un efect juridic, pentru că legislația, atât legea cu privire la CC, cât și codul jurisdicției CC prescriu foarte clar că descriu foarte clar cum se poate demite un judecător de la CC. Judecătorii CC sunt inamovibili, asta este acea garanție că judecătorii nu pot fi demiși înainte de termen. Această declarație nu produce nici un efect juridic, este o declarație în disperare, ei vor să facă circ, se dau mari judecători acolo. Practic ei devin judecători ai CC și Parlamentul devine practic CC și se expun precum că, în viziunea lor, CC nu a aplicat Constituția”, a explicat deputatul Sergiu Litvinenco.

Totodată, parlamentarul explică că decizia Înaltei Curți a fost una corectă din punct de vedere constituțional, iar acțiunile alianței PSRM-ȘOR sunt un gest de disperare în vederea posibilei dizolvări a Legislativului.

„În realitate, Curtea a aplicat exclusiv Constituția. Prin acel aviz a dat o decizie exclusiv juridică, nu s-a implicat în jocuri politice. (…) Curtea a procedat constituțional, corect. Unica decizie corectă care putea să o dea, conform prevederilor constituționale este acel aviz. Ăștia sunt disperați și respectiv recurg la astfel de gesturi disperate care nu au nici un efect juridic. Zero efecte juridice. Este un circ, probabil pentru televiziunile lui Dodon și a lui Șor”, a mențioant Litvinenco.

Precizăm că, deputații PAS au părăsit ședința Parlamentului după ce a fost inclus pe ordinea de zi proiectul privind demiterea a a trei judecători ai Curții Constituționale (CC).

Amintim că, fracțiunea Partidului Socialiștilor (PSRM) a înaintat un proiect de hotărâre a Parlamentului care constată faptul uzurpării CC de către trei judecători ai Înaltei Curți: Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca, în interesul politic al președintelui, încălcarea jurământului depus în fața Parlamentului și va cere demisia lor.

Pe 21 aprilie curent, reprezentanții Partidul Comuniștilor (PCRM) au emis un comunicat de presă în care de asemenea sugerează că Parlamentul trebuie să ceară imediat demisia actualei componențe a CC, după ce în urma sesizării depuse de șefa statului, Maia Sandu, judecătorii au hotărât că sunt circumstanțe pentru dizolvarea Legislativului și declanșarea alegerilor anticipate.

Pe 15 aprilie curent, în ziua în care CC a pronunțat avizul privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului la sediul CC a fost înregistrată o alertă cu bombă. La fața locului s-au deplasat serviciile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, care, după efectuarea verificărilor, nu au depistat substanțe sau obiecte explozive.

În acest sens, președinta CC Domnica Manole a solicitat pază de stat din motiv că se simte amenințată. Potrivit ei, persoane suspecte îi supraveghează domiciliul și a fost acostată în trafic de câteva ori.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram