/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

/VIDEO/ Vaccinurile Sputnik-V au ajuns la Chișinău cu Dodon la bord

missing
24 aprilie 2021, ora 13:35

Primul lot de vaccinuri Sputnik-V a ajuns la Chișinău. Acestea au fost transportate cu un avion, la bordul căruia s-au aflat liderul socialiștilor Igor Dodon și oficialii ruși care sunt membri ai partidului lui Vladimir Putin. 

Dozele au fost întâmpinate de o delegație a Republicii Moldova în frunte cu președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi. La eveniment a fost prezent și ambasadorul rus la Chişinău, Oleg Vasneţov. Din delegația Federației Ruse au făcut parte trei oficiali. Unii dintre aceștia sunt membri ai partidului președintelui rus „Edinaia Rossia”.

Acest lot de vaccin Sputnik-V include 142 de mii de doze oferite gratuit de Federația Rusă. Alte 40 de mii de doze vor fi furnizate în lotul următor. Din numărul dozelor oferite astăzi, 62 de mii vor fi repartizate regiunii transnistrene.

Liderul socialiștilor a spus că până mai ieri au fost tentative de blocaj la semnarea contractului de transmitere a acestui lot către R. Moldova. „Nu voi deschide parantezele, dar unii funcționari nu au vroiau să semneze ieri contractul. Noi deja încărcam lotul la bordul navei, iar contractul încă nu era semnat. Am fost pe muchia de cuțit de a da peste cap toată operațiunea”.

Vaccinurile au fost aduse cu un avion al Federației Ruse. Preliminar, Republica Moldova nu ar fi suportat cheltuieli în cadrul acestei misiuni de ajutor umanitar.

Vedeți aici numele oficialilor ruși.

Întrebat de jurnaliști de ce anume el a plecat la Moscova, în condițiile în care confirmarea oficială a venit pe căile de comunicare ale Parlamentului, Igor Dodon a spus: „Eu m-am ocupat de etapa inițială de livrare a acestui vaccin. A fost cu două zile în urmă solicitare de la partenerii ruși eu să vin și să verificăm încă o dată. Bine că m-am dus. Vă spun, contractul nu era semnat”.

În această dimineață Igor Dodon s-a filmat la bordul avionului care a transportat lotul de vaccinuri.

La data de 16 aprilie curent, Comitetul național de coordonare a imunizării a examinat opțiunea de a achiziționa o cantitate suplimentară de vaccin Sputnik-V, adițional la cele 182 de mii de doze care au fost recepționate.

În acest context, Comitetul a decis solicitarea ofertei comerciale a producătorului de vaccin Sputnik-V de la Fondul de Investiții Directe al Federației Ruse, pentru 700 de mii de doze de Sputnik-V.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram