/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Mitropolia Basarabiei solicită autorităților să revizuiască hotărârea prin care accesul în cimitire de Blajini este interzis

25 aprilie 2021, ora 17:27

Mitropolia Basarabiei solicită revizuirea hotărârii prin care accesul în cimitire de Paștele Blajinilor este interzis. Într-o scrisoare deschisă adresată premierului interimar, Aureliu Ciocoi, clericii motivează solicitarea prin faptul că cimitirele se află în spații deschise, iar distanța de 1,5 metri va fi respectată.

Într-o scrisoare deschisă adresată premierului interimar, Aureliu Ciocoi, Mitropolia și-a manifestat dezacordul față e hotărârea Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică din 22 aprilie, motivând că autoritățile nu s-ar fi consultat cu reprezentanții cultelor. Fețele bisericești solicită ca de Paștele Blajinilor accesul în cimitire să fie permis, catalogând această decizie ca „o măsură luată strict împotriva Bisericii”. 

„Un aspect important la care ne-am dori să reveniți cu o altă decizie, este Paștele Blajinilor. Dacă sunt permise slujbele afară, cu respectarea distanței de 1,5 m, de ce în cimitire, care sunt spații deschise (mai este și distanță între morminte), nu ar putea fi permis accesul, pentru a ne cinsti oamenii dragi, care nu mai sunt printre noi? Și Domnia Voastră, ca foarte mulți din cei care trăiesc în țara aceasta aveți rude decedate.

Mâine noi vom fi lângă ei și poate vom dori să ne fie dată o pomană și să ne fie făcută o rugăciune la mormânt. Sunt sate unde la cimitire vin foarte puțini oameni. De ce să li se îngrădească accesul, în baza unei legi nedrepte? Considerăm că o hotărâre, chiar și în numele binelui comun și al sănătății oamenilor, care ridică multe semne de întrebare, are multe neconcordanțe, este disproporționată și discriminatorie, trebuie anulată, revizuită și/sau înlocuită cu alta”, se menționează în scrisoare.

Mitropolia susține că în contextul în care accesul în piețe și alte locuri mai aglomerate, unde riscul de infectare cu virusul SarsCov2 este mai mare, nu sunt impuse restricții atât de dure.

„Trebuie luat în calcul și faptul că, conform ultimelor sondaje și a recensământului, aproximativ 96% din populația Republicii Moldova, sunt declarați creștini ortodocși. Drept urmare, prin această decizie, practic nedreptățiți și batjocoriți aproape 96% din cetățenii țării pe care ar trebui să îi reprezentați și să le apărați interesele, în numele, așa zisei griji pentru sănătatea lor, când piețele, magazinele sunt deschise, doar bisericile închise.

La cum s-a luat această decizie, putem cu tărie afirma că este o măsură luată strict împotriva bisericii! Este o sfidare și un atac la adresa întregii Biserici Ortodoxe din țara noastră! Toți clericii și credincioșii Mitropoliei Basarabiei, sunt indignați și nedumeriți de măsurile luate de către autorități care, deși se declară credincioși, au un comportament ateu și iresponsabil, prin deciziile luate. Semnează: Clericii și credincioșii Mitropoliei Basarabiei (și suntem convinși că și ceilalți creștini ortodocși din țară)”, se mai arată în scrisoarea Mitropoliei Basarabiei. 

Amintim că, Mitropolia Basarabiei a mai solicitat revizuirea hotărârii prin care slujbele religioase trebuie să aibă loc în aer liber, motivând că autoritățile nu s-ar fi consultat cu reprezentanții cultelor. Mai mult de atât, aceștia susțin că această hotărâre este „o sfidare și un atac la adresa întregii Biserici Ortodoxe din țara noastră”. 

Totodată, potrivit unei decizii luate de către Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău la data de 13 aprilie, accesul în cimitirele din Capitală va fi restricționat în săptămâna dintre sărbătorile de Paște și Paștele Blajinilor, 19-27 aprilie 2020, cu excepția înhumărilor curente.

Precizăm că, membrii Comisiei pentru Situații Excepționale au anunțat joi, 22 aprilie, că slujbele religioase se vor desfășura în aer liber, în perioada 25 – 11 aprilie curent. Totodată, marți, 20 aprilie, premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a declarat că în zilele de sâmbătă și duminică, 17 și 18 aprilie, peste 15 mii de persoane au participat la slujbele religioase, iar în biserici nu toate măsurile sunt respectate. Declarațiile au fost făcute marți, 20 aprilie, după ședința Centrului unic de comandă a stării de urgență.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram