Curtea Constituțională anunță că plenul Înaltei Curți a confirmat decizia din 23 aprilie 2021 emisă de judecătoarea Liuba Șova, în calitate de președinte ad-interim a CC. Este vorba de decizia de suspendarea a două decizii ale Parlamentului privind numirea unui judecător la CC și retragerea susținerii pentru judecătoarea Domnica Manole. Despre aceasta anunță CC, printr-un comunicat de presă.

Decizia a fost luată după ce vineri, 23 aprilie, deputatul PAS Sergiu Litvinenco a depus o sesizare la CC privind constituționalitate votului din plenul Parlamentului.

Pe agenda Curții Constituționale de marți, 27 aprilie, au mai fost incluse sesizările și urmează să fie examinate. O altă sesizare în acest sens a fost depusă astăzi, 26 aprilie, de către deputatul Platformei DA Dinu Plîngău.

Amintim că inițial, în cadrul ședinței din 23 aprilie, deputații PSRM și Șor au adoptat, declarația PSRM cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale. Hotărârea respectivă a fost votată în cadrul ședinței plenare, cu 54 de voturi.

Mai apoi, cu 53 de voturi, aceștia au votat hotărârea privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale. Prin Hotărâre, se anulează prin retragere în parte cu efect pentru viitor actul administrativ individual ilegal favorabil și anume Hotărârea Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea Domnicăi Manole în funcția de judecător al Curții Constituționale.

Ulterior, deputații au votat numirea unui nou judecător la CC. Este vorba de Boris Lupașcu, care potrivit proiectul votat a fost numit pe un termen de șase ani.

/DOC/ Sesizările privind legalitatea numirii unui judecător la CC și retragerea susținerii Domnicăi Manole, incluse pe agenda de mâine a Curții 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!