/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Platforma DA cere micșorarea prețurilor la carburanți, după publicarea datelor din raportul Consiliului Concurenței privind înțelegerile de cartel între petroliști

missing
29 aprilie 2021, ora 11:33

Majorarea prețului la carburanți din ultimele săptămâni ar fi fost cauzate de o înțelegere de carte între companiile petroliere, s-ar arăta în Raportul Consiliului Concurenței (CC). Despre aceasta a anunțat conducerea Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase și Alexandr Slusari, în cadrul unei conferințe de presă. Cei doi susțin că au intrat în posesia raportului CC, doar că, pentru a nu prejudicia ancheta, nu pot dezvălui numele companiilor care au participat la înțelegerea privind majorarea prețurilor la combustibili. Ulterior, Alexandr Slusari a menționat că va face publică concluzia raportului.

„Conform raportului CC, în urma unei anchete care a vizat perioada 2019-2021, CC a constat că procesul formarii preturilor la benzină și motorină a depins în totalitate nesemnificativ de cotațiile internaționale la țiței. Acest proces a fost influențat preponderent de implicarea excesivă a factorul politic. Pentru a nu interveni în mersul anchetei, Platforma DA informează că deseori prețurile la combustibil au fost majorate în urma unor înțelegeri anti concurențiale între actorii principali de pe piața produselor petroliere. Acum două săptămâni, petroliștii au majorat demonstrativ cu 30-40 de bani per litru prețurile la carburanți”, a declarat președintele Platformei DA, Andrei Năstase.

Totodată, liderul Platformei DA a cerut micșorarea prețurilor la carburanți. În caz contrar, aceștia anunță că vor organiza proteste.

„Platforma DA cere finalizarea urgentă a anchetei pe subiectul acordul de cartel de pe piața petrolieră, precum și micșorarea prețurilor la carburanți în conformitate cu cotațiile internaționale la țiței, în caz contrat, Platforma DA își rezervă dreptul de a organizat proteste pentru a apăra drepturile cetățenilor”, a menționat Andrei Năstase.

Vicepreședintele Platformei DA explică că, chiar dacă în ultimele zile cotațiile bursiere la petrol au scăzut, prețurile la motorină și benzină în Republica Moldova s-au majorat semnificativ, ultima majorare a avut loc acum două zile, când un litru de benzină a ajuns să coste peste 20 de lei.

„CC propune o amendă record pentru aceste companii, li s-a dat termen o lună ca să reacționeze. Sperăm foarte mult ca de data aceasta să fie dus raportul până la bun sfârșit. Este necesar ca preturile să scadă pana la cotațiile bursiere. Fără a prejudicia mersul anchetei, Platforma DA informează societatea că deseori prețurile la combustibil în Republica Moldova au fost majorate în urma unor înțelegeri anticoncurențiale între actori principali de pe piața produselor petroliere.  În special, menționăm că deși în ultimele 45 de zile cotațiile bursiere la petrol au scăzut semnificativ, în unele cazuri la 15 %, populația și antreprenorii din Moldova nu au profitat în niciun fel de acest lucru. Mai mult decât atât, acum două  săptămâni petroliștii au majorat demonstrativ, cu 30-40 bani per litru, prețurile la carburanți”, explică Slusari.

Acesta a mai declarat că membrii Consiliului Concurenței sunt supuși presiunilor atât din partea societății, cât și din partea petroliștilor. Precizăm că, anterior, Alexandr Slusari, a părăsit ședința Comisiei economie, buget și finanțe, deoarece a refuzat să semneze obligațiunea de a nu divulga informația ce se conține în raportul Consiliului Concurenței privind majorările prețurilor la produsele petroliere în ultimii doi ani.

Slusari susținea că, potrivit raportului Consiliului Concurenței, câteva companii petroliere ar fi acționat concertat în ceea ce privește modificările prețurilor la combustibili.

/VIDEO/ Amenzi record de sute de milioane de lei pentru petroliștii din țara noastră

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram