Programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare și desfășurare a alegerilor parlamentare anticipate din data de 11 iulie 2021 a fost aprobat de membrii Comisiei Electorale Centrale, cu cinci voturi pro. Alți patru membri ai comisiei s-au abținut de la vot.  

Proiectul privind aprobarea programului calendaristic a fost dezbătut în cadrul ședinței de astăzi a Comisiei Electorale Centrale. În cadrul discuțiilor, membrul CEC Andrei Volentir a menționat că perioada electorală a început pe data 28 aprilie, imediat după semnarea decretului prezidențial. Însă, conform documentului aprobat, perioada electorală pentru scrutin începe astăzi.

Maxim Lebedinschi, secretarul CEC, a menționat că „pentru a nu admite adoptarea unor decizii care ne obligă la calcule care nu sunt acoperite, propun amânarea acestui subiect. Să solicităm Guvernului să ne ofere un răspuns privind alocarea mijloacelor financiar și după să adoptăm”.

Totodată, acesta a propus ca subiectul să fie votat vineri, 7 mai curent. Propunerea nu a fost susținută de membrii CEC.

„Ne aflăm într-o situație dificilă. Pe de-o parte avem decretul prezindețial, care nu este contestat la CC, și produce efecte juridice. Consider că trebuie să purcedem la implementarea decretului, trebuie să votăm planul calendaristic și să purcedem la muncă. Propun să aprobăm acest plan calendaristic”, a menționat vicepreședintele CEC, Vladimir Șarban.

Anterior, Comisia Electorală Centrală a aprobat devizul de cheltuieli estimativ pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. În acest sens, pentru organizarea și desfășurarea scrutinului au fost estimate ca fiind necesare 125 046,7 mii lei.

Deocamdată, Guvernul Republicii Moldova încă nu a identificat mijloacele financiare necesare pentru desfășurarea scrutinului electoral și este încă în proces.

Amintim că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat, pe data de 28 aprilie curent, decretul care prevede dizolvarea Legislativului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate. Decizia în acest sens a fost luată imediat după ce Curtea Constituțională a anulat starea de urgență din Republica Moldova, care a fost instituită de deputații PSRM-Șor pe data de 31 martie curent, pentru o perioadă de 60 de zile.

Guvernul R. Moldova încă nu a identificat mijloacele financiare pentru desfășurarea anticipatelor: „Suntem în proces” 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!