/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Programul calendaristic pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate, aprobat de CEC

missing
05 mai 2021, ora 15:31

Programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare și desfășurare a alegerilor parlamentare anticipate din data de 11 iulie 2021 a fost aprobat de membrii Comisiei Electorale Centrale, cu cinci voturi pro. Alți patru membri ai comisiei s-au abținut de la vot.  

Proiectul privind aprobarea programului calendaristic a fost dezbătut în cadrul ședinței de astăzi a Comisiei Electorale Centrale. În cadrul discuțiilor, membrul CEC Andrei Volentir a menționat că perioada electorală a început pe data 28 aprilie, imediat după semnarea decretului prezidențial. Însă, conform documentului aprobat, perioada electorală pentru scrutin începe astăzi.

Maxim Lebedinschi, secretarul CEC, a menționat că „pentru a nu admite adoptarea unor decizii care ne obligă la calcule care nu sunt acoperite, propun amânarea acestui subiect. Să solicităm Guvernului să ne ofere un răspuns privind alocarea mijloacelor financiar și după să adoptăm”.

Totodată, acesta a propus ca subiectul să fie votat vineri, 7 mai curent. Propunerea nu a fost susținută de membrii CEC.

„Ne aflăm într-o situație dificilă. Pe de-o parte avem decretul prezindețial, care nu este contestat la CC, și produce efecte juridice. Consider că trebuie să purcedem la implementarea decretului, trebuie să votăm planul calendaristic și să purcedem la muncă. Propun să aprobăm acest plan calendaristic”, a menționat vicepreședintele CEC, Vladimir Șarban.

Anterior, Comisia Electorală Centrală a aprobat devizul de cheltuieli estimativ pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. În acest sens, pentru organizarea și desfășurarea scrutinului au fost estimate ca fiind necesare 125 046,7 mii lei.

Deocamdată, Guvernul Republicii Moldova încă nu a identificat mijloacele financiare necesare pentru desfășurarea scrutinului electoral și este încă în proces.

Amintim că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat, pe data de 28 aprilie curent, decretul care prevede dizolvarea Legislativului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate. Decizia în acest sens a fost luată imediat după ce Curtea Constituțională a anulat starea de urgență din Republica Moldova, care a fost instituită de deputații PSRM-Șor pe data de 31 martie curent, pentru o perioadă de 60 de zile.

Guvernul R. Moldova încă nu a identificat mijloacele financiare pentru desfășurarea anticipatelor: „Suntem în proces” 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram