/DOC/ Moțpan solicită o anchetă privind declarațiile lui Usatîi care spune că jurnalista TV8 Mariana Rață ar fi urmărită de SIS

07 mai 2021, ora 11:58

Deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Chiril Moțpan a adresat o sesizare către Serviciul de Informații și Securitate (SIS) referitor la declarațiile liderului formațiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi, făcute în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, din 5 mai, în care acesta a declarat că ar exista niște rapoarte făcute de SIS, referitor la activitatea jurnalistei Mariana Rață. În context, parlamentarul solicită instituției examinarea în regim de urgență a sesizării și inițierea investigațiilor interne în cadrul SIS pe faptul urmăririi unor jurnaliști și formatori de opinie din Republica Moldova. 

„Abuzul verbal la adresa jurnaliștilor e tipic pentru o bună parte dintre politicienii din Republica Moldova. Recent, invitat la emisiunea doamnei Mariana Rață, Renato Usatâi a început să strige la jurnalistă și s-o acuze, atunci când i se citeau fragmente din pagina dedicată dumnealui pe wWkipedia. Dincolo de acuzațiile de „propagandă”, „sectă”, „finanțare de către ONG-uri” care i s-au adus jurnalistei și echipei postului de televiziune, Renato Usatîi a mai făcut încă o declarație dubioasă. A întrebat-o pe jurnalistă dacă vrea să-i citească ce spun despre dumneaei rapoartele SIS, insinuând, astfel, două lucruri. Primul, că ar exista asemenea rapoarte – deci SIS ar urmări jurnaliști și formatori de opinie. Al doilea, că asemenea rapoarte ar ajunge pe mâna politicienilor”, a menționat Moțpan pe pagina sa de Facebook.

Moțpan spune că aceste practici de filare și urmărire a jurnaliștilor încă din „vremea regimului Plahotniuc” sunt extrem de îngrijorătoare, iar în cazul existenței unor astfel de rapoarte, acestea nu trebuie să ajungă pe mâna politicienilor. În context, deputatul Platformei DA solicită inițierea unei anchete interne în cadrul SIS, iar rezultatele acesteia să fie expediate Consiliului Suprem de Securitate (CSS).

„Dacă este adevărat, avem de a face cu lucruri extrem de îngrijorătoare, care amintesc de epoca Plahotniuc-Dodon și de practicile ei: urmărire a unor persoane „incomode” și scurgerea de informații către cineva care, teoretic, nu ar trebui să aibă acces la ele. Din aceste considerente, am adresat SIS o interpelare care să clarifice dacă există dosare intentate unor jurnaliști și formatori de opinie și dacă practicile de urmărire specifice regimului Plahotniuc continuă și azi. De asemenea, solicit informarea Consiliului Suprem de Securitate despre rezultatele acestei investigații.

Rămâne să vedem ce răspunde SIS, dar nu ar fi prima dată când Renato Usatîi face declarații fără acoperire”, susține Moțpan.

Sursa: Facebook/Chiril Moțpan

Sursa: Facebook/Chiril Moțpan

Sursa: Facebook/Chiril Moțpan

Precizăm că, liderul Partidul Nostru (PN), Renato Usatîi a venit cu acuzații în adresa moderatoarei emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. Primarul de Bălți a învinuit-o pe Mariana Rață de propagandă, după ce moderatoarea emisiunii a început să citească descrierea dată de Wikipedia pentru acesta. Vădit deranjat de cele scrie, Usatîi a devenit furios și a adus mai multe acuzații în adresa fondatorilor TV8 și a prezentatoarei Mariana Rață.

„Dumneavoastră sunteți acum o propagandistă, înțelegeți ce faceți? (…) Eu să vă citesc ce scriu rapoartele SIS (n. r. Serviciul de Informații și Securitate) despre dumneavoastră? Eu înțeleg că v-ați declarat mare unionistă, mare luptătoare. Niște ONG-iști de a voștri se ocupă cu prostiile (…) Terminați cu propaganda. Ceea ce faceți acum nu vă duce decât cu Andrei Năstase în cosmos. Să vă fie rușine de mizeriile pe care le pronunțați și că vă permiteți. (…) Eu nu caut rating, nu caut să mă iubiți dvs. sau altcineva, dar Dvs. faceți niște mizerii și vă permiteți prea mult. Nu vă permiteți prea mult? Ce înseamnă legături criminale? Spuneți la oameni să citească Wikipedia care au făcut-o tot niște ONG-ști obosiși care lucrează cu dvs. sau din secta dvs. care sunteți. Nu mă interesează! Vă numesc sectă pentru că vă comportați ca o sectantă” a declarat Usatîi în platoul TV8 în cadrul ediției de miercuri, 5 mai, a emisiunii Cutia Neagră.

Totodată, organizațiile neguvernamentale de media condamnă limbajul folosit de către liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, în raport cu jurnalista Mariana Rață. Acestea cer politicianului Renato Usatîi să exprime scuze publice la adresa jurnalistei TV8 Mariana Rață și să adopte un limbaj și comportament decent, abținându-se pe viitor de la manifestarea oricăror forme de intoleranță în raport cu jurnaliștii și instituțiile mass-media.

Și deputata Platformei Demnitate și Adevăr, Arina Spătaru a venit cu o reacție după ce liderului formațiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi, a lansat mai multe atacuri în adresa moderatoarei emisiunii „Cutia neagră” Mariana Rață. Parlamentara susține că atacul asupra jurnaliștilor din partea politicienilor este inadmisibil, chiar dacă în preajma alegerilor, întrebările către invitații emisiunilor sunt incomode. Mai mult ca atât, deputata Platformei DA solicită ca Renato Usatîi să își ceară scuze publice.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram