/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

Precizările Agenției Servicii Publice în legătură cu majorarea tarifelor pentru anumite servicii

missing
07 mai 2021, ora 13:20

Agenția Servicii Publice a venit cu mai multe precizări, după ce deputații din Partidul Platforma Demnitate și Adevăr au cerut instituției și Guvernului interimar să revizuiască urgent tarifele pentru o serie de servicii. Astfel, într-o notă se menționează că „s-au majorat tarifele la unele servicii din domeniul cadastral, dar un factor important al Nomenclatorului actualizat este menținerea intactă a tarifelor la serviciile de bază a ASP, în pofida faptului că aceste tarife nu reprezintă cheltuielile reale ale Agenției și sunt sub cost”.

Conform informațiilor oferite de agenție, majorarea tarifelor se atestă la serviciile de urgență, fiind micșorat timpul de acordare a acestora. Iar tarifele la serviciile cu termenul obișnuit s-au păstrat, acordând posibilitatea solicitantului de a alege serviciul.

„Pentru serviciile sociale de bază prestate persoanelor fizice este prevăzută menținerea gratuității a acestora. Astfel, de exemplu, înregistrarea nașterii, decesului, eliberarea primului buletin de identitate al cetățeanului Republicii Moldova, determinarea apartenenței persoanei la cetățenia RM, etc. se efectuează cu titlu gratuit. Concomitent, este prevăzută prestarea unor servicii cu titlu gratuit pentru persoanele cu dizabilități, copiilor rămași fără ocrotire părintească, veteranilor de război, victimelor traficului de ființe umane, persoanelor care se află la întreținerea statului, donatorilor voluntari de sânge”, mai menționează reprezentanții ASP.

Agenţia Servicii Publice a mai comunicat că proiectul hotărârii Guvernului cu privire la serviciile prestate de către Agenția Servicii Publice a fost elaborat de către Cancelaria de Stat în comun cu ASP, în temeiul Planului de acțiuni al Guvernului pentru anii 2020-2023, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 636/2019.

„Hotărârea Guvernului cu privire la serviciile prestate de către Agenția Servicii Publice a fost aprobată la data de 22 decembrie 2020 cu nr.966 și publicată în Monitorul Oficial din 31 decembrie 2020. Prin Hotărârea respectivă a fost aprobată Metodologia de calculare a tarifelor la serviciile prestate, precum și Nomenclatorul serviciilor prestate și tarifele la acestea, dar și categoriile serviciilor prestate de ASP cu înlesniri și gratuit”, se arată în nota instituției.

Reprezentanții ASP mai adaugă că „este de menționat că, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr.314/2017 cu privire la constituirea ASP, Agenția este o instituție publică și își desfășoară activitatea în baza autofinanțării. Aplicarea tarifelor stabilite prin Hotărârea Guvernului nr.966/2020 nu va genera profituri pentru ASP”.

/DOC/ Partidul Platforma DA cere Guvernului și ASP să revizuiască tarifele pentru o serie de servicii. Unele s-ar fi scumpit de aproape șase ori

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram