/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Procuratura spune că nu a recepționat autodenunțuri de la Plahotniuc și Iaralov în cazul înregistrărilor video în care Dodon primește o pungă

07 mai 2021, ora 11:12

După ce deputatul Iurie Reniță a anunțat că fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc, și un consilier al acestuia, Serghei Iaralov, au depus autodenunțuri în cazul înregistrărilor video în care liderul PSRM, Igor Dodon, primește o pungă, în care se prezumă că ar fi fost bani, reprezentanții Procuraturii Generale spun că nu au recepționat niciun autodenunț în acest sens.  

„În replică la informațiile transmise în cadrul unei emisiuni TV de către deputatul Iurie Reniță, potrivit căruia cetățenii Plahotniuc și Iaralov au depus autodenunțuri în cazul înregistrărilor video în care Igor Dodon ar fi primit o pungă, în care se prezumă că ar fi fost bani, Procuratura Generală precizează următoarele: pentru corecta informare a opiniei publice, menţionăm că, Procuratura NU a recepționat vreun autodenunț sau denunț în acest sens, iar cele invocate de domnul deputat NU corespunde adevărului și nu sunt de natură să afecteze valoarea soluțiilor emise de procurori și judecători în speța dată”, se arată într-o notă de la Procuratura Genrală.

În acest context, reprezentanții instituției au lansat o invitație publică către deputatul Reniță, „în cazul în care dispune de careva materiale relevante să le prezinte oficial la Procuratură pentru a fi valorificate conform procedurilor legale”.

Ieri, 6 mai, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, deputatul Iurie Reniță a declarat că fostul lider al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, unul dintre consilierii acestuia, au depus autodenunțuri în cazul „kuliok”, apărut după ce în spațiul public au fost publicate imagini cu liderul PSRM, Igor Dodon, care a primit o sacoșă de la Plahotniuc.

Mai mult, Vladimir Cebotari, fost membru al Partidului Democrat, a confirmat informația, spunând că a știut despre autodenunțul lui Plahotniuc încă de când acesta s-a adresat la Procuratură, iar informația a fost prezentată „în echipă”. „Chiar a doua zi noi, cu toată echipa, știam despre ceea ce s-a petrecut. Atunci am aflat. S-a spus în echipă că s-a adresat la Procuratură. Ne-a spus că a dat explicații sau urmează să dea explicații suplimentare, pentru că lucrurile stau așa și așa”, a spus Cebotari în cadrul emisiunii.

Deputatul Reniță a precizat că „am mărturiile în scris, în original, ale lui Plahotniuc și Iaralov”, precizând că cei doi au fost audiați în acest caz. „Pe 9 iunie 2019, și Dodon, și Iaralov și Plahotniuc au fost audiați. Nu cunosc cum au fost interogați”, a mai spus Reniță.

În 2020, deputatul Iurie Reniță a ieșit într-o conferință de presă la care a făcut public un video de la întâlnire dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov. Atunci, au fost făcute declarații că la acea întâlnire, potrivit imaginilor video, s-ar fi aflat bani care urmau a fi transmiși prin intermediari din cercul apropiat al celor trei, pentru Partidul Socialiștilor. Anterior, Igor Dodon a spus că acest video este o manipulare și a amintit că la acea ședință el a jucat un rol.

Anul trecut, Procuratura anunța că în baza a două denunțuri, procurorii au inițiat un proces penal, în cadrul căruia au fost examinate inclusiv secvențele prezentate pe 5 iunie 2020 de deputații Iurie Reniță și Lilian Carp cu privire la acțiunile pretins ilegale ale fostului președintele al Republicii Moldova, Igor Dodon, dar și scrisoarea anonimă cu așa-zisele „chitanțe” pentru bani. Ulterior, în rezultatul examinării materialelor acumulate în cadrul procesului penal, s-a dispus neînceperea urmăririi penale pe motiv că faptele persoanelor vizate în înregistrări nu întrunesc elementele vreunei infracțiuni.

Potrivit deputatului Reniță, acest caz se află la Curtea de Apel Chișinău, unde a depus un recurs, după ce Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a decis că ordonanța Procuraturii privind neîncepere a urmăririi penale în acest caz nu va fi anulată.

Reniță declară că Plahotniuc și Iaralov au depus autodenunțuri în cazul „kuliok”. Informația, confirmată de fostul membru PD Cebotari

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram