/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Răspunsul BNM la scrisoarea lui Șor privind demararea discuțiilor pentru reîntoarcerea banilor din frauda bancară

missing
11 mai 2021, ora 13:59

Banca Națională a Moldovei răspunde la scrisoarea lui Ilan Șor privind demararea discuțiilor pentru reîntoarcerea banilor din frauda bancară. Într-un comunicat de presă, reprezentanții BNM precizează că demersul avocaților deputatului fugar, adresat BNM, poate fi înaintat în cadrul procedurilor judiciare deja demarate. 

„Aceasta deoarece prin sentința Judecătoriei Chișinău din 21.06.2017 Șor Ilan Miron a fost recunoscut vinovat de săvârșirea infracțiunilor prevăzute de art. 196 alin.(4) (cauzarea de daune materiale în proporţii deosebit de mari prin înşelăciune sau abuz de încredere) și art. 243 alin. (3) lit.b) (spălarea banilor în proporții deosebit de mari) din Codul Penal și, corespunzător, instanța de judecată a stabilit că „prin infracțiunile comise de inculpat, s-a adus atingere patrimoniului Băncii de Economii SA” și că „se admite în principiu acțiunea civilă înaintată de partea civilă, BC Banca de Economii SA, urmând ca asupra cuantumului despăgubirilor cuvenite să hotărască instanța în ordinea procedurii civile”, se menționează în comunicatul BNM.

Potrivit Băncii Naționale, recuperarea banilor de pe urma fraudei bancare este un subiect sensibil, care se transformă într-un instrument de scoatere în evidență a imaginii unor politicieni și care reflectă o acțiune de dezorientare a publicului.

„În acest sens, BNM încurajează faptele și contribuțiile reale (dar nu declarative) care să aducă o finalizare de succes cât mai rapidă a anchetei și recuperarea mijloacelor financiare sustrase”, susține BNM.

„Cât privește solicitarea „compensării valorii activelor băncilor la data de 27 noiembrie 2014”, acționarii cunosc foarte bine – conform legii, creanțele față de o bancă în proces de lichidare se onorează în ordinea priorității claselor de creanțe stabilite, iar creanțele acționarilor se onorează după onorarea tuturor creanțelor creditorilor față de bancă, din activele rămase. În prezent, BC Banca de Economii S.A. achită creanțele Ministerului Finanțelor. Totodată, BNM precizează că acționarii Băncii de Economii S.A. nu au contestat actele emise de BNM și nu au înaintat cereri de compensare a valorii activelor deținute”, mai spun reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei.

Amintim că la sfârșitul lunii aprilie, Ilan Șor a anunat că a trimis la Procuratură, Banca Națională a Moldovei și Ministerul Finanțelor scrisori cu privire la intenția sa de a întoarce în bugetul statului banii care i se impută în proces. Șor, care este fugit din țară, iar locul aflării sale nu se cunoaște, susține că a solicitat desemnarea reprezentanților de la fiecare instituție în parte, pentru a demara discuțiile privind reîntoarcerea banilor. Totul în schimbul anulării mandatului său de arestare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram