/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

ASP a lansat de urgență o licitație de jumătate de miliard de lei pentru blanchete utilizate la perfectarea actelor

12 mai 2021, ora 13:53

Agenția Servicii Publice (ASP) a anunțat pe 29 aprilie o licitație-gigant în valoare de aproape 500 milioane lei pentru procurarea blanchetelor pentru actele de identitate, chiar dacă ASP ar avea o rezervă de 400 000 de blanchete. Potrivit rezivia.md, cu câteva zile înainte de Paști, la data de 26 aprilie 2021, ASP a operat ajustări radicale la planul său de achiziții publice pentru anul 2021, pe care l-a completat cu un punct nou, legat de achiziția de blanchete cu tehnologii de personalizare pentru actele de identitate. Decizia semnată electronic la data de 27 aprilie, de directorul ASP, Vladislav Zara, a fost publicată pe pagina web a ASP.

Peste 3 zile, Agenția Servicii Publice a inițiat o procedura de achiziție pentru blanchete cu tehnologii de personalizare pentru actele de identitate din sistemul național de paşapoarte, permise de conducere şi certificate de înmatriculare. Valoarea estimată a achiziției este de 498 356 856,92 lei, fără TVA.

Astfel, autoritatea a ignorat prevederile legale referitor la procedura publicării anunțului de intenție și anunțului de participare. Conform prevederilor art. 28 din Legea 131/2015, „(1) Autoritatea contractantă este obligată să publice în Buletinul achiziţiilor publice un anunţ de intenţie privind achiziţiile publice preconizate. Autoritatea contractantă are obligaţia de a include în anunţ cel puţin informaţiile cuprinse în anexa nr. 3 şi, dacă este necesar, alte informaţii considerate utile de către aceasta”.

Mai mult de atât, având în vedere valoarea estimată de mai mult de 90 de milioane de lei prevăzută la art. 2 alin. (3) din Legea 131/2015, autoritatea contractantă era obligată să publice anunțul și în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, conform alin. (2) al aceluiași articol „(2) În cazul achiziţiilor publice prevăzute la art. 2 alin. (3), anunţul de intenţie va fi publicat şi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene”. Termenul de publicare a anunțului de intenție este de 30 de zile de la data aprobării bugetului propriu al autorităţii contractante.

Ulterior publicării anunțului de intenție, autoritatea contractantă era obligată să publice anunțul de participare, atât în Buletinul Achizițiilor Publice, cât și în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, conform prevederilor art. 29 din Legea 131/2015  „(1) Autoritatea contractantă este obligată să publice în Buletinul achiziţiilor publice şi pe pagina web a Agenţiei Achiziții Publice anunțul de participare în toate cazurile prevăzute de prezenta lege, conform procedurii de achiziţie aplicate. (2) În cazul achiziţiilor publice în care valoarea contractului care urmează să fie atribuit, estimată conform prevederilor art. 4, este egală sau mai mare decît pragurile prevăzute la art. 2 alin. (3), anunţul de participare va fi transmis în formă electronică spre publicare şi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene”.

Referitor la publicarea anunțului de participare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, autoritatea contractantă a indicat în anunțul de participare publicat în sistemul MTender că această cerință nu se aplică, deși nu e clar din ce considerente. Articolul integral poate fi citit aici.

Pentru un comentariu în acest sens am contactat serviciul de presă al ASP, care ne-au comunicat că în scurt timp vor veni cu o reacție oficială.

Anterior, deputatul Platformei DA Alexandru Slusari a declarat că Agenția de Servicii Publice ar fi împovărată de credite de milioane, iar din această cauză au fost majorate semnificativ tarifele la unele servicii cadastrale.

Slusari afirmă că din iulie urmează să fie ridicate și taxele pentru eliberarea actelor de identitate, lucru care va afecta simțitor buzunarele oamenilor. De cealaltă parte, Agenția de Servicii Publice precizează, într-un comunicat de presă, că tarifele au fost revizuite pentru că nu ar acoperi cheltuielile instituției.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram