Ministrul britanic pentru vecinătatea Europeană, care se află la Chișinău, a mers, astăzi, în vizită, la Centrul tehnologic digitalmedia din cadrul USM, la care Marea Britanie este partener de investiție. Astfel, a fost evaluată etapa la care se află, în prezent, construcția acestui centru ultramodern de producție a materialului audiovizual și s-a făcut și o prezentare a spațiului de producție. În cadrul vizitei, ministrul britanic a declarat că Marea Britanie susține presa liberă și de asta investește în astfel de proiecte.

În prima sa vizită oficială în țara noastră, Ministrul britanic pentru Vecinătatea Europeană, Wendy Morton, a făcut un tur al Centrului tehnologic digital-media din cadrul USM, la care Marea Britanie este partener. Deși în prezent, Centrul este încă în construcție, aici se regăsesc sălile de pregătire pentru filmare, săli de producție, studiouri și platouri de filmare, săli de înregistrare a sunetului, de prelucrare a imaginilor, dar și altele. De exemplu, în camera virtuală, ministra britanică Wendy Morton a avut ocazia să testeze o tehnologie, cunoscută în televiziune ca Chroma key, care se va aplica aici. Având în spate un fon verde, oficiala a fost așezată în fața camerei de luat vederi, iar pe ecran apărea în mijlocul unui peisaj cu canioane.

Ministra Wendy Morton a declarat că Marea Britanie a suținut întotdeauna presa independentă de la noi din țară. Prin urmare, din acest motiv autoritățele engleze consideră oportune investițiile în crearea unor astfel de centre.

Beneficiari ai acestui proiect vor fi studenții de la jurnalism de la toate instituțiile unde se studiază această profesie, nu doar cei de la USM. Chiar și așa, rectorul Univeristății de Stat, Igor Șarov, a mulțumit părții engleze pentru aportul adus la crearea Centrului.

Construcția Centrului este finanțată de USAID, Suedia, Marea Britanie și SUA în parteneriat cu Ministerul Educației, Universitatea de Stat din Moldova dar și cu sectorul privat. Costul acestui Centru thnologic digitalmedia este estimat la aproximativ 3 milioane de dolari USD și urmează să fie deschis în toamna cestui an.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!