/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/FOTO/ Fostul deputat român Cristian Rizea spune că încă nu a fost citat de procurori după dezvăluirile despre moartea lui Butmalai

missing
13 mai 2021, ora 21:10

La mai bine de o săptămână de la dezvăluirile despre decesul suspect al lui Ion Butmalai și ale doi oameni de afaceri, fostul deputat român, Cristian Rizea, încă nu a fost citat de procurori. Asta deși atunci, Procuratura Generală anunța că urmăririle penale vor fi reluate, iar pentru asta este nevoie de audierea lui. Fostul parlamentar, care se află în țara noastră, din cauză că are dosare penale în România, insistă că în cazul celor trei decese nu a fost vorba de sinucideri. Întâmplător sau nu, reprezentanții Procuraturii Generale au precizat pentru TV8 că Rizea a fost citat chiar… mâine pentru a fi audiat.

Fostul deputat român, Cristian Rizea, a declarat pentru TV8 că, deși procurorul general spunea că va fi reluată urmărirea penală în cazul decesului suspect al fostului deputat Ion Butmalai, dar și al oamenilor de afaceri Iurie Luncașu și Saro Salemi, el încă nu a primit nicio citație de la procuratură.

„Aștep citația. Îmi verific în fiecare zi cutia poștală. Inclusiv avocații mei așteaptă, la biroul lor, în cazul dacă voi fi citat acolo. Deocamdată, nimeni nu a făcut nimic”, a spus acesta.

Rizea spune că, deocamdată, nu poate divulga informații despre probele și dovezile pe care le-ar deține în cazul morții celor trei: „Toată Republica Moldova, cel puțin, tot Chișinăul știe ceea ce eu am spus. Doar că nimeni nu a avut curajul să spună despre ceea ce am spus eu public. Nu aș vrea să devoalez, pentru că apoi procurorii pot spune că m-am antipronunțat, am vorbit înainte de-a fi audiat. După, acele lucruri nu mai pot fi luate în calcul. Aceasta este legea, din păcate”.

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Maria Vieru, ne-a declarat că Rizea urmează să fie chemat la audieri chiar mâine.

MARIA VIERU, purtător de cuvânt al Procuraturii Generale: „Procuratura Generală a dispus inițierea în reluare a urmăririi penale, având la bază declarațiile fostului deputat român. În acest context, au fost studiate toate cele trei cauze penale. Cristian Rizea fiind citat pentru mâine, ora 15, pentru a-și intemeia cele declarate pe marginea deceselor lui Ion Butmalai, Iurie Luncașu și Saro Solemi”.

Amintim că deputatul PLDM, Ion Butmalai a fost găsit împușcat, în ograda casei sale din Cahul, pe 9 decembrie 2014. Inspectoratul General de Poliție și Procuratura au conturat versiune că deputatul s-ar fi sinucis. Asta deși rudele lui Ion Butmalai erau de părere că ar fi fost vorba de un omor. Dosarul morții lui Ion Butmalai a fost clasat 11 luni mai târziu. Iurie Luncașu, un om de afaceri din anturajul lui Vladimir Plahotniuc, cel care gestiona, prin procură, inclusiv compania offshore care deținea în proprietate o clădire impunătoare din capitală, denumită „Casa Albă” și atribuită fostului lider PDM, a fost găsit mort pe un câmp din regiunea raionului Ialoveni, în seara de 17 august 2019. Acesta s-ar fi împușcat în cap cu propriul pistol. Și acest dosar a fost clasat un an mai târziu. Cântărețul și omul de afaceri italian Saro Salemi a fost găsit strangulat în parcul din strada Liviu Deleanu din Chişinău, pe 25 septembrie 2013. Salemi trăia de mai mulţi ani în Chişinău, avea trei afaceri şi a fondat alte cinci business-uri în metalurgie, cultură şi imobiliare şi fonduri de investiţii. Dosarul morții acestuia a fost suspendat, nefiind identificată persoana care poate fi pusă sub învinuire.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram