Deputații Platformei DA au acuzat repetat Agenția Servicii Publice (ASP) că a majorat nejustificat tarifele la unele servicii. Președintele fracțiunii, Alexandr Slusari, a prezentat și care este diferența de preț, în cadrul unei conferințe de presă la Parlament, pe 14 mai curent.
După ce pe data de 6 mai a făcut publice tarifele care ar fi fost majorate nejustificat de către ASP, deputatul Alexandr Slusari a prezentat astăzi și alte servicii care fie s-au scumpit, fie s-ar putea scumpi în cel mai scurt timp. În cadrul conferinței de presă, alesul poporului a spus că:
- Tariful pentru eliberarea certificatului din registrul bunurilor imobiliare a crescut de la 33 de lei – la 130, aproape de patru ori;
- Tariful pentru înregistrarea căsătoriei este de 260 de lei, asta chiar dacă acest serviciu anterior a fost gratuit;
- Tariful pentru eliberarea certificatului de divorț a crescut de la 200 de lei, la 600 de lei;
- Tariful pentru eliberarea plăcuțelor de înmatriculare urmează a fi majorat de la 470, la 550 de lei.
Un alt deputat al Platformei DA, Vasile Năstase a spus că în 2019 ASP ar fi avut același venit precum în 2018 sau mai mult, întrucât au fost eliberate mai mule acte. „Ar fi trebuit să aibă același venit de 20 de milioane sau mai mult. Vedem că cifrele (n.r. numărul actelor eliberate în 2018) este mai mare în 2019”, a declarat deputatul Platformei DA, care a precizat că pentru în anul 2020, numărul documentelor eliberate s-a micșorat substanțial.
Amintim că Alexandru Slusari a inițiat un control parlamentar în legătură cu acest subiect și asta pentru că, potrivit lui, majorarea tarifelor afectează grav buzunarele oamenilor de rând, dar și golește conturile agenților economice.
Agenția de Servicii Publice a reacționat printr-un comunicat de presă la aceste acuzații. Reprezentanții instituției au afirmat că majorarea tarifelor a fost aprobată încă în luna decembrie de către Cabinetul de Miniștri. Acest lucru a avut loc pentru a ajusta taxele. În comunicat mai scrie că ultima majorare a tarifelor la serviciile cadastrale a avut loc în 2006, astfel că acestea nu ar acoperi cheltuielile instituției.
ASP a fost creată în anul 2017 prin comasarea întreprinderilor de stat „Cadastru”, „Camera Înregistrării” și „Serviciul Stării Civile”. În acel an, Guvernul spunea că în urma unificării prestatorilor de servicii publice, tarifele vor fi reduse.