/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Flăcări în Smolensk și 1,5 miliarde de euro de la UE. Unul dintre cei mai bogați ruși, arestat

Cele mai importante subiecte discutate de Maia Sandu și președintele Germaniei la Berlin

missing
19 mai 2021, ora 15:32

Situația politică și securitatea din regiune, recunoașterea și conversiunea permiselor de conducere, angajarea cetățenilor moldoveni la munci sezoniere și suportul Germaniei pe plan economic, acestea sunt doar câteva dintre subiectele discutate între președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul vizitei pe care șefa statului a întreprins-o la Berlin. 

Vedeți aici discursul Maiei Sandu: 

Mă bucur să fiu la Berlin. Această vizită este o bună oportunitate de relansare a relației cu Germania. Simbolismul este mare în contextul în care are loc în condiții pandemice. Îmi doresc consolidarea relației noastre. Vă mulțumesc pentru că ne sunteți alături. Germania ne-a ajutat să accesăm vaccinuri și ne-a oferit echipamente medicale. Am discutat cu domnul președinte despre situația politică și securitatea din regiunea noastră. Am discutat și despre evoluțiile politice din țara noastră. Votul de la prezidențiale arată că oamenii vor curățarea sistemului. În iulie vor avea loc alegeri anticipate la care sper că vor fi sprijinite forțele politice care vor face reforma justiției și care vor crea oportunități economice acasă. În calitate de președinte îmi doresc să consolidăm relațiile economice între Germania și Republica Moldova. Suntem pregătiți pentru noi investiții. Germania a fost mereu un partener de încredere.

Un subiect important pentru cetățenii noștri este recunoașterea și conversiunea permiselor de conducere. Negocierile pentru semnarea unui acord pe permise urmează să înceapă în viitorul imediat. Apreciem disponibilitatea autorităților germane de a renunța la obligativitatea examenului teoretic la conversiunea permisului moldovenesc pe un permis german.

Totodată, apreciem deschiderea autorităților germane de a semna un acord privind angajarea cetățenilor Republicii Moldova la munci sezoniere, în agricultură, în Germania.

Contăm totodată pe sprijinul Germaniei în context regional și european. În pofida lipsei de progrese în ultimul an, cauzată de interese politice înguste interne, R. Moldova este pregătită să avanseze în realizarea angajamentelor sale față de Uniunea Europeană, inclusiv pentru accesarea ajutorului macrofinanciar, necesar în special crizei economice cu care ne confruntăm și o va face după constituirea unui nou Parlament și formarea unui Guvern.

Pregătim acum împreună cu echipa Prezidențială un plan de recuperare economică a R. Moldova după pandemie, pentru care vom solicita sprijinul financiar al instituțiilor europene. Sper că Germania va fi alături de R. Moldova și de această dată și va sprijini eforturile noastre de ieșire din criză. Împreună suntem mai puternici.

Alegerile din perioada imediat viitoare sunt cruciale. După alegeri, vom porni un efort serios de reformare în R. Moldova, dar pentru asta avem nevoie de sprijinul partenerilor noștri, de susținerea Germaniei. Susținerea de care dați dovadă astăzi, ne încurajează.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram