/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atacuri de Paște, planul Kremlinului și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are nicio dorință de pace

Celelalte identități ale lui Plahotniuc și Jhashi, încă active în registrele de stat, deși documentele au fost distruse de SIS

missing
24 mai 2021, ora 14:20

Deși dosarul privind dubla identitate a lui Vladimir Plahotniuc și cea a omului de afaceri Vaja Jhashi a fost clasat, iar actele au fost distruse de Serviciul de Informații și Securitate (SIS), așa cum susțin procurorii, identitățile celor doi au rămas active în registrele de stat. Este una dintre descoperirile pe care le-au făcut jurnaliștii de la Cutia Neagră Plus, într-o nouă investigație difuzată duminică seară la TV 8.

Investigația jurnalistică a scos la iveală faptul că actele au fost confecționate legal de Agenția Servicii Publice la solicitarea Serviciului de Informații și Securitate, pentru o misiune specială. Documentele nu au fost utilizate niciodată de cei doi „agenți secreți”. Buletinul de identitate și pașaportul pe numele Novak Vladislav Vladimir au fost perfectate în data 13 iulie 2018 și urmau să-i fie transmise fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc. O lună mai târziu, sub numele Reznic Alexandr Mihail a obținut documente și omul de afaceri de origine georgiană, Vaja Jhashi, proprietarul grupului Trans-Oil, despre care s-a scris de multe ori că este apropiat de Plahotniuc. Cele două identități false au fost create chiar în ajunul operațiunii de răpire și extrădare a profesorilor turci. Potrivit legendei întocmite de directorul SIS, Vasile Botnari, Plahotniuc și Jhashi au fost racolați ca agenți sub acoperire și urmau să participe la misiuni speciale de investigații. Cutia Neagră nu a reușit să stabilească cu exactitate dacă fabricarea identităților a avut vreo legătură cu expulzarea profesorilor indezirabili regimului Erdogan.

Potrivit unor documente secrete ajunse în posesia Cutiei Negre,  dublele identități pentru Vlad Plahotniuc și Vaja Jhashi  au fost oferite în baza Legii privind activitatea specială de investigații și a unui ordin comun, din februarie 2016, al MAI, CNA, SIS și Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor.

Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne, care a semnat atunci ordinul, susține că acesta nu-l viza pe Plahotniuc și a fost mai mult un acord de colaborare între instituții.

„Ordinul acesta nu are nimic cu Plahotniuc.  Prevede o procedură de eliberare a actelor care codifică persoana. Atât. Nu prevede că i-o dai nominal cuiva. Aceste instituții au semnat așa cum s-ar semna un acord de colaborare”, a spus Jizdan.

Mariana Rață, jurnalist de investigație:

„Documentele care justifică necesitatea eliberării identităților false și dosarul operațiunii au dispărut ca prin miracol de la SIS, ne confirmă surse din cadrul instituției, dar și din cadrul Procuraturii. Asta chiar dacă, astfel de dosare clasificate urmează să fie păstrate în arhiva SIS până la 70 de ani. Nu au rămas niciun fel de urme privind solicitarea identităților false nici la ASP. Cel care a transmis personal solicitarea de  eliberare a actelor cu identitate falsă, iar apoi a și ridicat documentele a fost Vasile Botnari, pe atunci director al SIS”.

Publicul larg a aflat despre identitățile false emise pentru Plahotniuc și Vaja abia în toamna anului 2019, după căderea Guvernului Sandu, chiar dacă un dosar penal în această privință a fost pornit imediat după fuga lui Plahotniuc din țară și căderea regimului oligarhic, în vara anului 2019. La aproape 2 ani de la pornirea dosarului, Procuratura Generală ne anunță că acesta a fost clasat „din lipsa infracțiunii”.

Deși procurorii afirmă că documentele au fost distruse, Cutia Neagră a descoperit că identitățile false emise pentru Vladimir Plahotniuc și Vaja Jhashi mai sunt valabile. Mai mult ca atât, cele două identități-fantomă vor putea chiar să voteze la alegerile anticipate din 11 iulie. Identitățile false Novak și Reznik nu au fost radiate nici din Registrul de Stat al Populației gestionat de ASP, nici din Registrul Alegătorilor pe care îl utilizează Comisia Electorală Centrală.

„Cutia Neagră” a intrat în posesia unui extras de la ASP pentru identitatea emisă pe numele Novak Vladislav Vladimir, născut în Chișinău la 25 decembrie 1965. Documentul conține fotografia lui Plahotniuc, dar nu este diferit doar numele, ci toate datele de identificare, inclusiv numele părinților. De fapt, Plahotniuc s-a născut pe 1 ianuarie 1966, în raionul Călărași. Fișa conține și numărul de identitate în baza căruia jurnaliștii de la „Cutia Neagră Plus” putut căuta persoana în registrele de stat.

Au verificat IDNP-ul atribuit pe site-ul Agenției Servicii Publice, în Registrul de Stat al Populației, iar rezultatul a fost următorul mesaj: „Acest cod personal există. Persoana este în viață”.

Junaliștii au intrat și pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, în Registrul de Stat al Alegătorilor. După ce au fost introduse cele 14 cifre, pe ecran au apărut inițialele alegătorului: V. N. de la Vladislav Novak și anul nașterii, dar fără domiciliu și secția de votare la care ar fi arondată o asemenea persoană.

Jurnaliștii au încercat chiar să îl înregistreze prealabil pe Vladislav Novak pentru a putea vota în diaspora la viitoarele alegeri parlamentare, iar înregistrata a fost cu suuces. Au urmat aceiași pași și în cazul identității secrete a lui Vaja Jhashi. Potrivit fișei personale de la ASP, acesta a primit numele Reznic Alexandr Mihail, născut în Chișinău pe 12 iunie 1966. A fost modificat numele și locul nașterii titularului, care în realitate s-a născut în Moscova, numele părinților, dar și grupa sanguină. Data nașterii nu a fost schimbată.

Și IDNP-ul atribuit „spionului” Vaja Jhashi este astăzi în Registrul de Stat al Populației de la ASP  și în baza de date a CEC-ului. Alegătorul cu inițialele A.R. de la Alexandr Reznic se poate înregistra cu ușurință pentru vot prealabil la parlamentarele din iulie.

La solicitarea „Cutiei Negre”, Agenția Servicii Publice a explicat situația, motivând că nu a primit anumite acte de la oamenii legii pentru a radia identitățile false din registrele de stat.

Holdingul „Trans Oil” al cărui prorietar este Vaja Jhashi a  negat mereu existența unei identități false atribuite lui Jhashi. După clasarea dosarului penal în care se confirmă existența acestei identități false oferite businessmanului, Cutia Neagră a solicitat un nou comentariu și un interviu lui Jhashi. Businessmanul a refuzat interviul, dar de această dată reprezentanții „Trans-Oil Group” au confirmat existența identității false, explicând că pașaportul cu nume fals a fost „destinat pentru a îndeplini instrucțiuni la nivel de stat”.

Puteți urmărie investigația completă în video de mai jos:

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram