/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 805: Atac cibernetic în Moldova, paradox istoric, decizie UE și arme chimice! Zelenski: Putin e un nazist

/VIDEO/ Ciocoi, despre criticile lui Dodon privind semnarea memorandului de la Kiev: „Cum vedeți această reacție din partea unei persoane care nu deține o funcție în stat?”

missing
26 mai 2021, ora 18:40

Criticat de Igor Dodon pentru că a semnat un memorandum cu miniștrii de Externe ai Ucrainei și Georgiei, ce ar fi în defavoarea Rusiei, Aureliu Ciocoi a reacționat pentru prima dată la aceste acuzații. Premierul interimar, care este și ministru de Externe în exercițiu, sugerează că declarațiile liderului PSRM au substrat electoral. Și, în timp de Dodon, care nu deține nicio funcție publică a declarat ferm că documentul va fi anulat, reprezentanții Ministerului de Externe susțin că acest lucru nu se va întâmpla. 

Liderul socialiștilor a fost revoltat, în mod special, de partea ce ține de securitatea regională, ceea ce, în opinia lui, ar fi în detrimentul Federației Ruse.

„L-am întrebat pe Ciocoi în ce s-a băgat? Este clar că acest document este contra Rusiei. Sunteți un interimar, cine v-a împuternicit să semnați așa ceva? Președintele? Parlamentul care v-a numit? Este un document serios. În calitate de ce ați discutat cu dl Ciocoi? -Ca un cetățean de rând, ca fost președinte”, a declarat Igor Dodon.

Abordat de TV8 pentru a oferi o reacție, premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a interpretat declarațiile făcute de Igor Dodon ca parte a campaniei electorale.

„Cum vedeți această reacție din partea unei persoane care nu deține o funcție în stat și dacă documentul va fi anulat? -Voi fi scurt: suntem în campanie electorală”, a menționat Ciocoi.

Memorandumul de înțelegere dintre cele trei ministere de Externe – al Georgiei, al Ucrainei și al Republicii Moldova -, privind cooperarea în domeniul integrării europene a fost semnat acum o săptămână, la Kiev, în prezența miniștrilor vizați.

Potrivit unui comunicat de presă, emis imediat după ceremonia de semnare de către ministerul de Externe de la Chișinău, memorandumul stabilește o serie de obiective de cooperare a țărilor asociate cu Uniunea Europeană și oferă baza normativă pentru întreprinderea demersurilor diplomatice comune, consultări trilaterale, acțiuni de comunicare publică.

De partea cealaltă, Rusia a criticat crearea unui „trio asociat” dintre Ucraina, Georgia și Moldova, pentru că ar fi o încercare de a ridica o barieră împotriva Rusiei în partea de sud a spațiului post-sovietic și că cele trei țări ar fi urmat instrucțiunile Statelor Unite.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram