/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

CNA: Conducători AIPA, cercetaţi pentru deturnarea fondurilor de asistenţă externă şi de stat şi perceperea unor comisioane de milioane de la companii agricole

missing
28 mai 2021, ora 10:10

Centrul Național Anticorupție (CNA) şi procurorii Procuraturii Anticorupţie (PA) instrumentează o cauză penală, începută la 4 ianuarie 2021 pe faptul abuzului de serviciu, comis de un grup de persoane publice din cadrul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA).

Funcţionarii sunt suspectaţi că, prin înțelegere prealabilă cu beneficiarii de subvenții și alţi terţi, au constituit un grup, prin intermediul căruia au obţinut venituri ilicite din Fondul de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR), precum şi din alte surse externe.

Schema de obţinere a mijloacelor financiare rezulta în evaluarea pozitivă și aprobarea pentru achitare de către AIPA a cererii de acordare a subvenției, contrar normelor legale.

Potrivit materialelor de urmărire penală, s-a stabilit că în perioada 2019 până în prezent, factori de decizie ai Direcției autorizarea plăților a AIPA, împreună cu alţi conducători de nivel înalt ai Agenţiei, ar fi achitat subvenţii din FNDAMR şi din proiecte de asistenţă financiară externă (peste 100 de milioane de lei), inclusiv de la Banca Mondială, unor solicitanţi care nu corespund condițiilor obligatorii și criteriilor de eligibilitate.

În urma documentării cazului, s-a stabilit că mai multe companii beneficiare de subvenţii sunt conduse de rude şi interpuşi, care se află în conflict de interese cu funcţionarii publici responsabili de autorizarea plăţilor. De asemenea, s-a constatat că mai multe companii au beneficiat de subvenţii, contrar normelor legale, după ce au acceptat să transmită unor responsabili ai AIPA un comision de 10 la sută din valoarea subvenţiilor obţinute.

Reieșind din probele administrate la faza de urmărire penală, în această dimineaţă, ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie au descins cu percheziţii la  birourile şi domiciliile angajaților din cadrul AIPA, dar şi la oficiile întreprinderilor și gospodăriilor țărănești care au beneficiat de subvenții şi care au fost favorizați de către angajații din cadrul AIPA.

Astfel, au fost efectuate acţiuni de urmărire penală la birourile şi domiciliile șefului adjunct al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, şefului Direcției autorizare plăți şi  șefului Direcției administrare și aprobarea proiectelor, dar şi la biroul directorului executiv al Federației Naționale a Fermierilor din Moldova.

Totodată, sediile a 17 întreprinderi, care au beneficiat de subvenţii, au fost supuse percheziţiilor. Este vorba despre întrerpinderi şi gospodării ţărăneşti cu sediile la Chişinău, Râşcani, Donduşeni, Anenii-Noi, Străşeni, Comrat, Floreşti, Nisporeni, Teleneşti şi Orhei.

Ofiţerii CNA şi procurorii au ridicat probe relevante pentru cauză între care: suporturi electronice de stocare a datelor informatice, documente, înscrisuri, corespondență, înscrieri de ciornă  dosare de subvenționare, precum şi mijloace bănești. Toate persoanele urmează să fie audiate de procurori şi CNA.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram