Agricultorii cer plafonarea prețurilor la carburanți, după ce, câteva luni la rând, acestea au fost majorate în lanț. Fermierii solicită Consiliului Concurenței și Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să întreprindă acțiuni în acest sens, în caz contrar, amenință că vor picheta sediile instituțiilor și vor cere demisia conducerii. 

Într-o declarație semnată de președinții Federației Naționale a Patronatelor  din Agricultură și Industria Alimentară și Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație „Agroindsind”, fermierii au cerut, ca în termen de zece zile:

– să fie publicat Raportul Consiliului Concurenței și să fie aplicate, în caz de necesitate, sancțiuni față de companiile petroliere;
– să fie readusă la normal situația de pe piața internă a carburanților prin plafonarea prețurilor la pompă și să fie aplicată reducerea acestora în cazul procesului de micșorare a lor la bursele internaționale;

„În caz contrar, ne rezervăm dreptul la pichetarea sediilor Consiliului Concurenței si ANRE, la cererea demisiei conducerii acestora. Solicităm Confederației Nationale a Sindicatelor din Moldova, Confederației Naționale a Patronatelor, societății civile suport și susținere a acestei inițiative”, se arată în declarație.

Federațiile Naționale a Patronatelor și Sindicatelor din ramura agriculturii și industria alimentară constată că majorarea în lanț a prețurilor la carburanți inevitabil va provoca creșterea prețurilor la mărfuri și servicii autohtone, preponderent agroalimentare și astfel se va diminua competitivitatea produselor producătorilor moldoveni pe piața internă din Republica Moldova. Concomitent, aceasta va provoca scăderea dramatică a nivelului de trai al populației, potrivit semnatarilor.

„În ciuda faptului ca prețul la un baril de petrol la bursele internaționale se menține la 68$, ultimele șase luni benzina s-a scumpit cu 33%, fără nici o reacție adecvată din partea ANRE și Consiliului Concurenței, reducându-se doar la învinuiri reciproce. Cauza principală indicată de ei – fluctuația pieței internaționale și majorarea accizelor (cu 9%). Reieșind din cele expuse, cerem soluții eficiente pentru agricultori: facilitați și scutire de impozite în perioada lucrărilor agricole”, se arată în declarație.

Menționăm că Consiliul Concurenței a prezentat un raport Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe: „Privind activitatea din ultima perioadă a petroliștilor”, care nu a fost încă publicat.

Pe 20 mai, ANRE s-a întrunit pentru o primă rundă de consultări privind elaborarea noii metodologii de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere. Scopul principal al ședinței a fost identificarea unor soluții optime pentru implementarea normelor noi, astfel ca mecanismul creat să asigure un echilibru între protejarea intereselor consumatorului final și asigurarea transparenței în funcționarea pieței produselor petroliere.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!