/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Maia Sandu, după anunțul Comisiei Europene privind planul de 600 de mln. pentru relansarea R. Moldova: Apreciez efortul UE

missing
02 iunie 2021, ora 16:59

După ce Comisia Europeană a aprobat un plan istoric de relansare economică a Republicii Moldova, în sumă de 600 de milioane de euro, președinta Maia Sandu a menționat că acești bani sunt oferiți „în baza unor condiționalități stricte convenite de Uniunea Europeană și țara noastră”.

Într-o postare pe o rețea socială, șefa statului a precizat că acest plan de relansare economică este oferit „ca urmare a discuțiilor purtate în timpul vizitei la Bruxelles, în ianuarie”.

„Planul stabilește un program de intervenții și investiții în sumă totală de până la 600 de milioane euro pentru țara noastră, ce va fi realizat în perioada 2021-2024, în strânsă cooperare cu statele membre ale Uniunii Europene și instituțiile financiare internaționale, prin intermediul Echipei Europa și cu participarea investitorilor privați. Planul se va axa pe cinci piloni: managementul finanțelor publice și guvernanță economică, economie competitivă, comerț și ÎMM-uri, infrastructură, educație, angajare pe piața muncii și reforma statului de drept și a justiției”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene a precizat că prin intermediul acestui plan se dorește „dezvăluirea potențialul economic neexploatat al Moldovei”.

„Republica Moldova se află la o răscruce de drumuri. Planul de redresare economică al UE constituie un efort fără precedent de a ajuta țara pe drumul său spre redresare și pentru o agendă ambițioasă de reforme, în interesul cetățenilor săi. În cele din urmă, acest plan ilustrează forța asocierii noastre și solidaritatea în lupta împotriva pandemiei”, a menționat Ursula von der Leyen.

„Prin acest ambițios plan de redresare economică vrem să stimulăm redresarea socio-economică pe termen lung și să dezvăluim potențialul economic neexploatat al Moldovei în beneficiul cetățenilor săi. Vom investi în economie, în conectivitate, în educație și forța de muncă. Planul va sprijini reformele structurale indispensabile, inclusiv în domeniile cheie ale justiției și luptei împotriva corupției”, a declarat comisarul pentru extindere, Oliver Varhelyi.

Amintim că, Comisia Europeană a aprobat un plan istoric de relansare economică a Republicii Moldova, în sumă de 600 de milioane de euro. Banii sunt preconizați pentru a fi valorificați în următorii trei ani.

Republica Moldova beneficiază de ajutor financiar precum și statele din UE, chiar dacă nu este parte a blocului comunitar. Acesta este singurul pachet economic de acest fel, acordat de UE unei țări din vecinătatea estică.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram