Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a venit cu o reacție după ce Federația Națională a Patronatelor din Agricultură și Industria Alimentară în comun cu Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație „Agroindsind” au cerut plafonarea prețurilor la carburanți în termen de zece zile.

Agenția a reamintit că începând cu 12 mai a fost inițiată procedura de elaborare a proiectului unei noi metodologii de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere. În cadrul acestui proces, ANRE a organizat pe 20, 26 mai și 2 iunie ședințe, inclusiv publice, în cadrul cărora a supus consultărilor noua metodologie, astfel încât toate părțile interesate să poată înainta propuneri constructive referitor la noul act de reglementare.

La această etapă, în conformitate cu prevederile legale, proiectul metodologiei se află la faza obligatorie de expertizare/avizare la instituțiile de resort, urmând ca pe parcursul săptămânii următoare să fie stabilită data exactă a ședinței publice de aprobare a acesteia.

„Pe această cale, ANRE reiterează rugămintea adresată structurilor respective să prezinte avizele corespunzătoare într-o perioadă cât mai scurt posibilă, pentru încorporarea propunerilor acestora în textul actului elaborat, scopul final fiind îmbunătățirea conținutului acestuia”, se arată într-un comunicat al instituției.

În conformitate cu legea, noua metodologie urmează să fie elaborată și aprobată în termen de o lună de la data publicării în monitorul oficial al Republicii Moldova. Astfel, pentru respectarea exactă a prevederilor legale, ANRE depune toate eforturile pentru ca noua metodologie să fie examinată și aprobată într-o ședință publică a Consiliului de Administrație al Agenției, până la data de 14 iunie curent.

Amintim că agricultorii au venit cu un demers similar și în adresa Consiliului Concurenței (CC), amenințând cu pichetarea sediilor instituțiilor și demisia conducerii. CC a anunțat că nu are nici o legătură cu formarea prețurilor la produsele petroliere, dar cu acțiunile întreprinderilor de pe piață, care în cazul respectiv nu pot fi evaluate separat.

Federațiile Naționale a Patronatelor și Sindicatelor din ramura agriculturii și industria alimentară constată că majorarea în lanț a prețurilor la carburanți inevitabil va provoca creșterea prețurilor la mărfuri și servicii autohtone, preponderent agroalimentare și astfel se va diminua competitivitatea produselor producătorilor moldoveni pe piața internă din Republica Moldova. Concomitent, aceasta va provoca scăderea dramatică a nivelului de trai al populației, potrivit semnatarilor.

„În ciuda faptului ca prețul la un baril de petrol la bursele internaționale se menține la 68$, ultimele șase luni benzina s-a scumpit cu 33%, fără nici o reacție adecvată din partea ANRE și Consiliului Concurenței, reducându-se doar la învinuiri reciproce. Cauza principală indicată de ei – fluctuația pieței internaționale și majorarea accizelor (cu 9%). Reieșind din cele expuse, cerem soluții eficiente pentru agricultori: facilitați și scutire de impozite în perioada lucrărilor agricole”, se arată în declarație.

Menționăm că Consiliul Concurenței a prezentat un raport Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe: „Privind activitatea din ultima perioadă a petroliștilor”, care nu a fost încă publicat.

Pe 20 mai, ANRE s-a întrunit pentru o primă rundă de consultări privind elaborarea noii metodologii de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere. Scopul principal al ședinței a fost identificarea unor soluții optime pentru implementarea normelor noi, astfel ca mecanismul creat să asigure un echilibru între protejarea intereselor consumatorului final și asigurarea transparenței în funcționarea pieței produselor petroliere.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!