Consiliul Concurenței anunță că nu are nici o legătură cu formarea prețurilor la produsele petroliere, dar cu acțiunile întreprinderilor de pe piață, care în cazul respectiv nu pot fi evaluate separat. Cu o astfel de reacție au venit reprezentanții instituției, după ce agricultorii au cerut CC-ului și Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să întreprindă acțiuni pentru plafonarea prețului la carburanți, în caz contrar, amenințând cu pichetarea sediilor instituțiilor și demisia conducerii.

„Nici o autoritate de concurență din Uniunea Europeană nu dispune și nu aplică instrumente sau mecanisme de formare a prețurilor, aceasta contravenind principiului fundamental al liberei concurențe. Constatările de natură concurențială pe piața produselor petroliere (nu corectitudinea formării prețurilor, or CC nu are asemenea atribuții legale) a fost remis în adresa părților vizate, Președinției, Parlamentului, SIS, ANRE și Procuraturii Generale”, se arată într-un comunicat al instituției.

După ce agricultorii au cerut să fie publicat raportul CC și să fie aplicate, în caz de necesitate, sancțiuni față de companiile petroliere, reprezentanții instituției au precizat că publicarea raportului de investigație ar fi o încălcare gravă a legislației care ar da posibilitatea companiilor vizate în investigație  de a ataca în judecată acțiunile ilegale și ar stopa adoptarea deciziei definitive, iar persoanele responsabile care intenționează publicarea acestuia sunt pasibile de răspundere, inclusiv penală, în conformitate cu legislația în vigoare.

„Toate acțiunile CC sunt ghidate de respectarea procedurilor și termenelor legale. Actualmente dosarul este la etapa exercitării dreptului de apărare a părților. Urmare a aprobării deciziei de către plenul CC, aceasta va fi un act administrativ public pasibil controlului judiciar”, afirmă reprezentanții instituției.

Federațiile Naționale a Patronatelor și Sindicatelor din ramura agriculturii și industria alimentară constată că majorarea în lanț a prețurilor la carburanți inevitabil va provoca creșterea prețurilor la mărfuri și servicii autohtone, preponderent agroalimentare și astfel se va diminua competitivitatea produselor producătorilor moldoveni pe piața internă din Republica Moldova. Concomitent, aceasta va provoca scăderea dramatică a nivelului de trai al populației, potrivit semnatarilor.

„În ciuda faptului ca prețul la un baril de petrol la bursele internaționale se menține la 68$, ultimele șase luni benzina s-a scumpit cu 33%, fără nici o reacție adecvată din partea ANRE și Consiliului Concurenței, reducându-se doar la învinuiri reciproce. Cauza principală indicată de ei – fluctuația pieței internaționale și majorarea accizelor (cu 9%). Reieșind din cele expuse, cerem soluții eficiente pentru agricultori: facilitați și scutire de impozite în perioada lucrărilor agricole”, se arată în declarație.

Menționăm că Consiliul Concurenței a prezentat un raport Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe: „Privind activitatea din ultima perioadă a petroliștilor”, care nu a fost încă publicat.

Pe 20 mai, ANRE s-a întrunit pentru o primă rundă de consultări privind elaborarea noii metodologii de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere. Scopul principal al ședinței a fost identificarea unor soluții optime pentru implementarea normelor noi, astfel ca mecanismul creat să asigure un echilibru între protejarea intereselor consumatorului final și asigurarea transparenței în funcționarea pieței produselor petroliere.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!