/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

Încă un partid declară că va protesta luni în fața CEC-ului

missing
06 iunie 2021, ora 13:49

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) declară că se va alătura protestului ce va fi organizat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) luni, în fața Comisei Electorale Centrale (CEC). Un anunț în acest sens a fost făcut pe rețelele sociale. 

„PLDM se solidarizează cu organizatorii protestului, PAS, și își îndeamnă membrii și susținătorii să participe la protestul din 7 iunie 2021, ora 11:00 în fața, CEC”, au scris reprezentanții formațiunii pe rețelele sociale.

Partidul a calificat decizia CEC-ului, de a deschide un număr mai mic de secții de vot în străinătate decât a solicitat Ministerul de Externe, drept o încălcare flagrantă și premeditată a dreptului constituțional de a alege.

„Cei care se fac vinovați vor trebui să suporte toate consecințele juridice. Cerem imperativ CEC-ului să-și anuleze decizia respectivă și să creeze toate condițiile necesare pentru ca fiecare cetățean al Republicii Moldova să își poată exercita liber dreptul la vot, indiferent unde s-ar afla în ziua alegerilor”, au scris reprezentanții formațiunii pe Facebook.

Și Platforma DA anunță că va protesta la Comisia Electorală Centrală (CEC), împotriva deciziei luate sâmbătă de membrii acesteia, privind deschiderea unui număr mai mic de secții de vot în diaspora, decât a solicitat Ministerul de Externe.

Discuții aprinse în cadrul ședinței de ieri a CEC, unde s-a stabilit numărul secțiilor de votare deschise în diaspora pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Secretarul general al CEC, fostul socialist Maxim Lebedinschi a solicitat deschiderea a 139 de secții de votare, asta în timp ce Ministerul de Externe a propus deschiderea a 190 de secții.

Hotărârea a fost luată, deși mai mult de o sută de mii de cetățeni s-au înregistrat prelabil la alegerile parlamentare anticipate, iar la prezidențialele din toamna 2020, în mai multe secții nu au ajuns buletine de vot, cetățenii ne-exercitându-și dreptul la vot.

Blocul electoral „Renato Usatîi” a contestat la Curtea de Apel Chișinău, hotărârea CEC privind numărul secțiilor de vot deschise peste hotare, la alegerile anticipate parlamentare din iulie.

Și PAS a anunțat că va contesta în judecată decizia CEC. Membrul PAS Sergiu Litvinenco examinează și posibilitatea depunerii unei plângeri penale pe numele secretarului CEC, Maxim Lebedinschi.

Președinta Maia Sandu a criticat decizia luată cu puțin timp în urmă de CEC de a deschide 139 de secții de votare pentru moldovenii aflați în afara țării. „Majoritatea dodonistă din CEC a mers iarăși împotriva poporului”, a spus șefa statului, somând CEC să-și reviziuască decizia.

De partea cealaltă, secretarul general al CEC, Maxim Lebedinschi, susține că se încearcă intimidarea sa, iar declarațiile actorilor politici în adresa sa reprezintă niște „atacuri publice” care sunt contrare statutului membrilor Comisiei.

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram