/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Și Platforma DA anunță că va protesta la CEC, împotriva deciziei privind numărul secțiilor de vot în diaspora

missing
06 iunie 2021, ora 10:59

Și Platforma DA anunță că va protesta la Comisia Electorală Centrală (CEC), împotriva deciziei luate sâmbătă de membrii acesteia, privind deschiderea unui număr mai mic de secții de vot în diaspora, decât a solicitat Ministerul de Externe. 

Inițial, membrii Platformei DA vor manifesta luni, la ora 11:00, la Consiliul Concurenței, iar apoi vor merge la CEC. Asta reiese dintr-un anunț făcut de partid, duminică, pe rețelele sociale.

„Candidații noștri din diaspora au lansat o petiție prin care cer CEC să deschidă urgent mai multe secții de vot peste hotare. Acum, juriștii noștri finalizează demersurile necesare către Procuratura Generală și CEC privind nedreptatea față de diaspora și numărul infim de secții de vot”, au scris reprezentanții formațiunii pe Facebook.

Tot luni, la ora 12:00, și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) va organiza un protest în fața sediului CEC.

Blocul electoral „Renato Usatîi” a contestat la Curtea de Apel Chișinău, hotărârea CEC privind numărul secțiilor de vot deschise peste hotare, la alegerile anticipate parlamentare din iulie.

Hotărârea a fost luată, deși mai mult de o sută de mii de cetățeni s-au înregistrat prelabil la alegerile parlamentare anticipate, iar la prezidențialele din toamna 2020, în mai multe secții nu au ajuns buletine de vot, cetățenii ne-exercitându-și dreptul la vot.

Și PAS a anunțat că va contesta în judecată decizia CEC. Membrul PAS Sergiu Litvinenco examinează și posibilitatea depunerii unei plângeri penale pe numele secretarului CEC, Maxim Lebedinschi.

Discuții aprinse în cadrul ședinței de ieri a CEC, unde s-a stabilit numărul secțiilor de votare deschise în diaspora pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Secretarul general al CEC, fostul socialist Maxim Lebedinschi a solicitat deschiderea a 139 de secții de votare, asta în timp ce Ministerul de Externe a propus deschiderea a 190 de secții.

Președinta Maia Sandu a criticat decizia luată cu puțin timp în urmă de CEC de a deschide 139 de secții de votare pentru moldovenii aflați în afara țării. „Majoritatea dodonistă din CEC a mers iarăși împotriva poporului”, a spus șefa statului, somând CEC să-și reviziuască decizia.

De partea cealaltă, secretarul general al CEC, Maxim Lebedinschi, susține că se încearcă intimidarea sa, iar declarațiile actorilor politici în adresa sa reprezintă niște „atacuri publice” care sunt contrare statutului membrilor Comisiei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram