/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Prejudicii de aproape un miliard de lei la Confederația Națională a Sindicatelor. Detaliile oferite de Comisia parlamentară de anchetă

missing
10 iunie 2021, ora 21:47

Prejudiciul adus Confederației Naționale a Sindicatelor, în urma înstrăinării a circa 40 de bunuri, se ridică la aproape un miliard de lei. La această concluzie a ajuns Comisia parlamentară de anchetă, în frunte cu Lilian Carp, care a fost formată în iarna anului trecut. Membrii Comisiei au constatat că, în spatele acestei scheme, a stat în mare parte Ilan Șor, care avea relații strânse cu Oleg Budza, președintele Confederației. Budza a respins aceste acuzații, iar purtătoarea de cuvânt al Partidului Șor nu a venit, deocamdată, cu un comentariu.

Comisia de anchetă, pentru elucidarea înstrăinării patrimoniului sindicatelor, a fost constituită în februarie 2020. Membrii Comisiei au constatat că, pe parcursul anilor, 48 de bunuri care se aflau în proprietatea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, au fost vândute la un preț subestimat, ca mai apoi, acestea să fie scoase în vânzare contra unor sume de bani mult mai mari. Lilian Carp, președintele Comisiei, a ținut să aducă câteva exemple în acest sens.

Potrivit lui Carp, printr-o asemenea modalitate a fost vândut și Complexul hotelier turistic Cosmos. Astfel, Carp a precizat că prejudiciul adus Confederației de pe urma vânzării a 32 de bunuri se ridică la 968 de milioane 555 de mii de lei. Pe de altă parte, șeful Comisiei de anchetă susține că proprietățile deținute de Sindicate sunt la limita legalității, iar de-a lungul timpului, liderii sindicali au recurs la numeroase scheme, pentru a legaliza imensul patrimoniu, moștenit din perioada sovietică.

După declararea Independenței Republicii Moldova, Sindicatele au continuat să gestioneze averea, chiar dacă nu există niciun act, prin care acestea au fost declarare oficial proprietate sindicală. Potrivit membrilor Comisiei de anchetă, principalul beneficiar de pe urma acestor vânzări ar fi fost Ilan Șor, care avea legături strânse cu Oleg Budza, președintele Confederației Sindicatelor. În cazul în care, pe parcursul lunii curente, Parlamentul nu se va întruni, Carp susține că membrii Comisie vor sesiza Procuratura. De partea cealaltă, Oleg Budza, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, susține că toate bunurile au fost obținute în proprietate absolut legal și că, de pe urma vâznării acestora, Confederația nu a fost prejudiciată.

OLEG BUDZA, PREȘEDINTE, CNSM: „Ce se referă la firma Șor, au fost o parte din obiecte vândute la companiile care au lucrat în holdingul lui Șor. S-au propus cele mai bune prețuri. Ne acuză că nu am organizat licitații. Nu au fost prevăzute de Regulamentul intern”.

De partea cealaltă, într-un live pe pagina sa de Facebook, Ilan Șor, a negat acuzațiile aduse de Lilian Carp. Cât despre hotelul Cosmos, Șor spune că toate tranzacțiile în care a fost implicat pentru cumpărarea bunurilor au fost legale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram