/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Visul american, trăit prin muzică și dans. Povestea moldovencei care îl are mentor pe coregraful celebrei Janeth Jackson

missing
11 iunie 2021, ora 09:23

Dacă mulți dintre moldoveni pleacă din țară și merg în străinătate la munci grele, alții, după ce părăsesc Republica Moldova, ajung de-a dreptul să cucerească lumea prin iscusință și talent. Grație omeniei și aptitudinilor deosebite, ne reprezintă cu demnitate țara oriunde ar merge. Este și cazul Ruxandei Calistru, o moldoveancă în vârstă de 35 de ani, stabilită deja de un deceniu în Statele Unite Ale Americii, la Los Angeles. Ruxanda face dansuri sportive de mai mulți ani. De altfel, așa a și ajuns în „țara tuturor posibilităților”. După un concurs internațional de dans, la care a fost invitată în 2010, au urmat noi oportunități, toate obținute prin muncă, spune tânăra. 

Cochetează și cu muzica. După ce a evoluat la show-urile „The Voice”, „America’s got Talent”, Ruxanda a lansat propriile piese, iar publicul ei o cunoaște și pentru cover-uri renumite pe care le interpretează la recepțiile la care este frecvent invitată.

A ajuns în SUA în 2010, după ce a fost invitată la un Concurs internațional pentru artiști de dans sportiv.  De atunci a și început cariera ei de Statele Unite. „Este o adevărată provocare, să vii de unul singur pe un teren total neexplorat și să începi să faci ceva. Este ca atunci când o pasăre își face cuibul: firicel cu firicel. Iar multe firicele cad pe jos, se risipesc, ori le ia vântul. Uneori te bate ploaia, uneori e furtună. Important este că, dacă insiști, într-o zi, vine soarele… Iar eu niciodată nu am pierdut speranța că soarele va veni...”, afirmă Ruxanda.

A ajutat-o mult studiile făcute acasă, în Moldova unde a fost eleva mai multor școli de dans dar și a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău.

Totuși tânăra spune că e important să nu te lași bătută niciodată. „Indiferent de ușa care ți se închide în față. Să știi că există întotdeauna alte căi, pe care poți obține același rezultat. Eu nu renunț niciodată. Și mai este foarte important ca artistul să aibă un stil de viață sănătos, să fie în putere să facă față tuturor provocărilor. Este foarte important să-ți poți menține echilibrul și armonia interioară. Uneori sunt invitată la concerte, unde dansez sau cânt doar câteva piese, alteori, însă, particip la filmările unor videoclipuri, la care se lucrează în platou ore în șir”, povestește Ruxanda.

Aflată de peste zece ani în SUA, în Los Angeles, femeia spune că face ceea ce îi place și e fericită.   „Cânt și dansez, dansez și cânt. Trăiesc, într-un fel, acel vis american, despre care toți vorbesc. Eu îl trăiesc, însă, zi de zi. Nu știu dacă aș fi putut să fac același lucru și să am aceleași rezultate, dacă mergeam în altă țară”.

Deși îi este dragă Moldova, aceasta spune că acasă viața artiștilor este foarte complicată și plină de lipsuri. „Să știți că n-o spun din capul meu. Am acasă mulți foști colegi, prieteni cu care comunic. Știu cum își trăiesc viața și e păcat. Pentru că în Moldova sunt mulți oameni talentați, dar care nu sunt în vizorul autorităților…

Cum este să trăiești într-o țară străină și să începi să-ți croiești un drum, pentru a-ți împlini visul vieții tale?

E un vis dulce și amar în același timp. Dulce, pentru că mă aflu în țara oportunităților infinite pentru un artist. Și amar, pentru că mereu îmi este nespus de dor de cei dragi de acasă din Moldova mea natală și de cei din Italia, pentru că deja de ani buni părinții mei și sora mea, Nadina, care este și ea cântăreață de operă, s-au stabilit cu traiul în Italia.

Apropo, care este cea mai mare dorință a ta și cum planifici s-o îndeplinești?

Aș vrea sa ajung la un nivel, de la care, prin arta mea, să pot să contribui și eu la schimbarea spre bine a lumii în care trăim. Să pot oferi ajutor material și spiritual celor care au nevoie de mâncare, de un acoperiș. Sigur că visez la marea scenă, la public, la aplauze și aprecieri. Sunt încă atâtea trepte de urcat. Dar știu că nimic nu este imposibil…

Atunci când îți este greu, cine de obicei te ajută să depășești momentele?

Părinții și sora mea sunt cei mai buni prieteni ai mei și toți cei dragi, de acasă, care țin la mine, mă iubesc și mă acceptă așa cum sunt. Și apoi, pentru că totuși sunt tare departe de ei, dar am nevoie de un sprijin constant, cred în Dumnezeu. Știu că mă apără cu toți Îngerii lui și întotdeauna îmi dă putere, mă ridică și mă face să am încredere în forțele proprii.

Ce oameni de valoare ai întâlnit în calea ta și ce lecții ai învățat de la ei?

Unul dintre mentorii mei este Anthony Thomas, coregraful și profesorul de dans al renumitei Janet Jackson, iar asta vorbește despre multe. Este mereu alături de mine și producătorul meu, Jay, care a lucrat cu marele Michael Jackson, Will Smith, Prince etc. Alt producător cu care colaborez este Joel Whitley, care a colaborat cu Stevie Wonder, Bruno Mars etc. Pentru mine ei sunt ca o carte deschisă din care citesc cu nesaț și care mă ajută să-mi realizez acel vis american. Sunt multe lucruri pe care le-am învățat de la ei. De la ei știu că adevăratul artist, în afară de talent, trebuie să tindă să devină cea mai bună versiunea a sa. Și ei, dacă văd că omul vrea cu adevărat, îți întind o mână de ajutor. Apoi am mai învățat că nu trebui să imit pe nimeni, dar să mă concentrez asupra calităților mele și să-mi creez propriul stil.

 

Cum poate un om să-și realizeze visele, chiar dacă nu are resurse inițial?

Foarte simplu. Când este voință si tărie mare de caracter, totul este posibil. Când o persoană își dorește ceva din toată inima, acel vis se va împlini. Nu e nevoie nici măcar de resurse, pentru că mulți anume aici se împiedică. Este nevoie de talent și de muncă fără capăt. Atunci când un artist ajunge la un nivel înalt, apare interesul și din partea industriei muzicale, care îl solicită, iar atunci resursele vin din diferite părți.

Dacă ai avea posibilitate să revii la baștină, ce ai vrea să faci pentru țara ta?

As vrea să ofer posibilități tinerelor talente ca să se lanseze. Aș vrea să construiesc un sistem mai eficient de învățământ pentru copiii talentați. Eu cred că, în general, este nevoie de schimbat unele lucruri în sistemul de educație a copiilor de la noi.

Care crezi că este deosebirea dintre condițiile în care activează un artist în SUA și în Moldova? Ce lipsește aici, la noi?

În Moldova, din păcate, în prezent, nu sunt posibilități ca un artist să aibă o viață îndestulată din punct de vedere financiar. Aceste condiții ar trebui să fie schimbate.  În SUA, sunt multe posibilități de lucru pentru artiști în comparație cu Moldova. Totodată, în SUA, nu este neapărat să ai resurse financiare enorme, ca să devii vedetă. Este greu ca peste tot și este competiție mare între artiști, dar aici se pune accent mai mult pe talent, pe faptul cum un artist muncește și cum se prezintă.

Educația din familie cât de mult contează pentru formarea unui viitor artist?

Foarte mult contează. Eu, de mică, am făcut activități extra școlare. Practic, veneam acasă și nu aveam timp de joaca cu alți copii. Mama și tata, de mică, m-au învățat să fiu responsabilă și să obțin prin muncă tot ce vreau. În copilăria mea, tot timpul eram ocupată cu ceva creativ. Am făcut muzică, dans, școala de pictură. Am început să scriu muzică și piesele proprii de la vârsta de 10 ani. Și până acum scriu piesele proprii.

Ce ai vrea să schimbi astăzi în viața ta?

Aș vrea să-mi aduc părinții și sora în USA, ca să fim împreună, să ne vedem cât mai des, să petrecem mai mult timp împreună. Sper din toată inima mea ca acest lucru să devină realitate cât mai curând.

Cât de mult contează în viața unui artist prezența unui impresar bun și cine este impresarul tău?

Jay este managerul și producătorul meu. Este enorm de important. Aceasta persoana crede în abilitățile mele de artist și, uneori, el face imposibilul să realizeze toate proiectele noastre.

Ce mesaj ai pentru susținătorii tăi din toată lumea, dat fiind că ai câștigat la concursuri internaționale, cu piesele tale și, respectiv, ți-ai făcut o mulțime de admiratori?

Este adevărat, cu piesele mele am ocupat locuri de frunte la diverse concursuri internaționale. Cel mai important este ca acestea să placă publicului, fanilor. Aș vrea să le mulțumesc din tot sufletul tuturor celor care îmi ascultă piesele și apreciez foarte mult susținerea lor și dragostea față de muzica mea! Fără voi toți, care sunteți alături de mine și mă încurajați, nu as fi acolo, unde sunt acuma! Va cuprind cu mult drag. Va iubesc!

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram