Comisia Electorală Centrală (CEC) este obligată în baza hotărârii Curții de Apel Chișinău să-și revizuiască decizia privind numărul secțiilor de vot din străinătate. În data de 5 iunie CEC a aprobat numărul de 139 de secții, deși Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a propus deschiderea a 191 de secții, iar hotărârea a stârnit critici din partea mai multor concurenți electorali și a moldovenilor care se află în diaspora.
Într-un comunicat de presă emis de MAEIE, aceștia motivează numărul de 191 de secții. Potrivit lor, acesta este rezultatul în urma consultărilor cu misiunile diplomatice ale Republicii Moldova, a comunităților de cetățeni din afara țării și din discuțiile ministerului cu reprezentanții societății civile.
„Din punct de vedere logistic, capacitățile serviciului diplomatic pentru desemnarea președinților în cadrul birourilor secțiilor de votare din străinătate constituie 186 funcționari acreditați peste hotare (inclusiv diplomați specializați, reprezentanți ai Ministerului Economiei și Infrastructurii, Serviciului de Informații și Securitate, Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Interne și ai Serviciului Vamal), precum și circa 60 funcționari din aparatul central al ministerului”, precizează MAEIE.
Totodată, reprezentanții ministerul susțin că au luat act de lista propusă de Comisia Electorală Centrală privind constituirea a 162 de secții de votare și „a confirmat că dispune de capacitățile logistice necesare pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate, inclusiv conform propunerilor inițiale transmise pe 25 mai 2021, adică 191 de secții de votare”.
De asemenea, MAEIE spune că hotărârea adoptată în ședința extraordinară din 5 iunie de către CEC privind constituirea a 139 de secții de votare în străinătate nu a fost avizată în prealabil de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Mai jos puteți vedea lista celor 191 de secții de vot propusă de MAEIE.
Amintim că, după mai bine de o oră de consultări între CEC și MAEIE, Comisia a decis ca reprezentanții Ministerului de Externe să remită până la ora 16:00, în adresa instituției, o scrisoare cu noile liste, geografia secțiilor de vot și numărul secțiilor. Ulterior, la 16:00 membrii CEC se vor întruni din nou în ședință.
Precizăm că joi, 17 iunie, un complet de judecători de la Curtea de Apel au obligat CEC să-și revizuiască decizia privind numărul secțiilor de vot din străinătate. Deși Ministerul de Externe a propus să fie deschise 191 de secții de vot pentru diasporă, Comisia Electorală Centrală a adoptat inițial decizia de a deschide în străinătate 139 de secții de votare, însă hotărârea a stârnit critici din partea mai multor concurenți electorali și moldovenilor care se află în străinătate.
Mai mult, în fața CEC-ului au fost proteste față de această decizie. Ulterior, membrii comisiei s-au întrunit într-o altă ședință, unde au hotărât să mai decidă în șapte secții de votare pentru moldovenii din diasporă, astfel numărul ajunge la 146 de secții.
Conform hotărârii CEC din 8 iunie, numărul secțiilor de votare a fost suplinit pentru Republica Federală Germană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord cu câte trei unități. Totodată, au adăugate două secții de votare în Republica Franceză și o secție de votare în Republica Italiană, localitatea Rimini. Ambele hotărâri ale membrilor CEC au fost atacate la Curtea de Apel Chișinău.