Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1063: Pace justă, jumătate de zi și condiția esențială a Kremlinului. Trump: „Putin distruge Rusia”

/VIDEO/ Ultima oră! Victor Chironda a fost eliberat din funcția de viceprimar al Capitalei. Ceban: „Bărbătește era să îți dai demisia”

missing
02 iulie 2021, ora 15:16

Proiectul privind demisia viceprimarului Victor Chironda a fost susținut cu votul a 28 de consilieri municipali. La ședința Consiliului Municipal Chișinău (CMC) de astăzi, primarul Ion Ceban a solicitat demisia lui Chironda în baza constatărilor făcute de grupul de lucru care a inițiat o anchetă de serviciu pe numele funcționarului, în legătură cu absența acestuia de la serviciu.

Proiectul privind eliberarea din funcție a lui Victor Chironda a fost susținut chiar de edilul Capitalei, Ion Ceban. Acesta i-a atribuit mai multe eșecuri viceprimarului, printre care crearea conceptului parcărilor cu plată și reparația străzii 31 August.

„Un an în urmă am venit prentu a cere votul de încredere pentru echipă și pentru viceprimari. (…) Fiecare a avut dreptul să-și alegă oamenii cu care să muncească. Lucrurile nu se miscșă, și dacă nu se mișcă, le mișcăm noi. Pot să numesc restanțele viceprimarului Victor Chironda: conceptul cu privire la parcare cu plată în oraș, conceptul cu privire la comerțul stradal, conceptul cu privire la publicitatea stradală, reparația drumurilor și trotuarelor. Acum este direcție la insărcinarea mea persoanlă, care să creeze un plan de intervenție care trebuia făcut încă de anul trecut. Tichetarea electronică, dacă nu se ocupa colegul Mitru cu colegul Iațco, nu avea să fie nici acest proiect pilot. Proiectele mari cum ar fi, strada 31 August, dacă ați ști detalii despre această epopee. Hotelul Național a fost și este o fumigenă. Așa că, Victor, bărbătește era să îți dai demisia fără să te ține cu dinții de aceasta functie. Cum îți propui să lucrezi atunci cănd nu este încredere? Atunci când există declarații neprobate în spațiul public, urmează și instanța de judecată. Probabil că Chironda nu va recunoaște nimic”, a precizat primarul general.

„Poate Victoraș se răzgândește, i-am adus și un stilou de la liberali. Vreau să întreb, de ce ați votat în funcție un neprofesionist?”, a întrebat consilierul liberal, Ion Cebanu.

„Știți că nu am dat pe nimeni afară pe criterii politice, dăm la toți șanse să se manifeste”, a precizat Ceban.

„Cine este răspunzător de proiectele precum construcția referitor la cele 20 de blocuri? De ce dosarul trimis la CNA a fost restituit la cerea viceprimarului Ilie Ceban, de ce? (…)  Unul din motivele pentru care Chironda este demis, este că lisește linia galbenă de la strada Pușkin. Este de competența viceprimarului?”, întreabă Vasile Grădinaru, consilier PAS. În replică, edilul Ion Ceban a răspuns afirmativ.

„PAS nu participă la mizeriile bolșevice”, a declarat Grădinaru. Totodată, Andrei Năstase a solicitat ca Victor Chironda să fie lăsat la tribună pentru a-și susține discursul, înainte ca demisia acestuia să fie supusă votului.

Consilierul municipal neafiliat, Veaceslav Nedelea a declarat că nu va susține demiterea viceprimarului. „Anunț că nu voi susține demiterea lui Chironda. Ieri vă-l asumați, de unde să știm că peste trei luni nu o să veniți cu altă candidatură”.

„Nu este o răfuială atât a primarului, cât a celor care se opun construcțiilor în acest oraș. Această caracatiță a construcțiilor are oameni inclusiv în CMC. Această caracatiță s-a arătat deranjată că un viceprimar s-a opus. În cazul Hotelului Național, sistemul s-a supărat atât de tare încat vrea să mă demită cu suportul celui care ar fi trebuit să mă susțină. Hotelul Național nu este o chestiune de urganism sau arhitectură, este o chestiune despre cum se ia o decizie care va afecta viața cetățenilor. Aceste decizii se iau exact ca pe timpul lui Chirtoacă, pe la spatele orășenilor, prin decizii peste noapte. Felul în care a fost luată decizia pentru acest hotel este o capitulare publica a Primăriei Chișinău față de clanurile care se îmbogățesc din bani publici”, a declarat Victor Chironda.

Potrivit grupului de lucru, acțiunile constate reprezintă abateri disciplinare, care denotă lipsă de responsabilitate. Mai mult, persoanele care au investigat acest caz au ajuns la concluzia că Victor Chironda nu și-a realizat atribuțiile stabilite.

„Viceprimarul a lipsit pe parcursul perioadei 31 mai – 4 iunie 2021 nemotivat de la locul de de muncă. Faptul dat se reconfirmă și prin cererea lui înregistrată la data de 9 iunie 2021, prin care solicită prelungirea concediului anual de odihnă nefolosit din cauza coincidenții, suprapunerii, cu concediul medical”, se arată în document.

Precizăm că, pe 17 iunie curent, edilul Ion Ceban a semnat o dispoziție prin care a dispus crearea unui grup de lucru, responsabil de investigarea circumstanțele în care Vitor Chironda a lipsit de la serviciu.

Demolarea hotelului Național, aflat de ani buni în paragină, a devenit mărul discordiei între funcționarii Primăriei Chișinău. După ce arhitectul-șef a permis, prin semnătură, demontarea construcției, viceprimarul Victor Chironda a cerut suspendarea acestuia din funcție, pentru că nu ar fi elaborat documentele de urbanism necesare.

Arhitectul-șef se apără și declară că emiterea autorizațiilor de desființare a unor astfel de obiective nu este un proces la discreția sa și nici a viceprimarului. Solicitată de TV8, Societatea pe Acțiuni Moldova-Tur, care deține clădirea, nu a venit deocamdată cu o reacție.

În luna aprilie, viceprimarul a făcut un demers la CNA. Acesta cerea să fie cercetați angajații Direcției Arhitectură și Urbanism, care și-ar fi depășit atribuțiile de serviciu. Acum doi ani, Victor Chironda spunea că împreună cu noul arhitect-șef va începe implementarea unei dezvoltări urbane sănătoase și sustenabile.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.