/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Reacția CEC, după ședința eșuată a Executivului, unde urmau să fie alocați bani suplimentari pentru alegeri: „Altă soluție decât hotărârea de Guvern nu există”

07 iulie 2021, ora 16:20

Cei peste 22 de milioane de lei solicitați de Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru alegerile anticipate din 11 iulie nu au fost alocați de Guvern, deoarece ședința Cabinetului de Miniștri prevăzută pentru miercuri, 7 iulie, nu a avut loc din lipsă de cvorum. Totuși, neaprobarea hotărârii nu amenință desfășurarea scrutinului, iar termenul limită pentru virarea banilor în contul CEC este sfârșitul lunii iulie. Despre aceasta a declarat Dorin Cimil, președintele CEC, într-un comentariu oferit pentru tv8.md.

În ședința de astăzi, Cabinetul de Miniștri urma să aprobe alocarea sumei de 22,4 milioane de lei solicitați de CEC. Din lipsă de cvorum, niciun subiect de pe ordinea de zi nu a fost aprobat. Solicitat de tv8.md, președintele Comisiei Electorale a precizat că banii sunt destinați achitării funcționarilor electorali care vor activa în ziua scrutinului și nu doar, iar Executivul este obligat să adopte această hotărâre.

„Avem nevoie preponderent de bani pentru a plăti îndemnizația funcționarilor electorali. Lucrul dat cred că este valabil și pentru perioada de post ziua alegerilor, când se vor raporta toate activitățile funcționarilor electorali. Cred că termenul limită ar fi sfârșitul lunii iulie începutul lunii august. Subiectul nu își pierde din actualitate, rămâne în continuare în obligația Guvernului de a asigura cu mijloace financiare necesare CEC pentru a achita toți angajații. Noi avem angajate peste 22 de mii de persoane. Altă soluție decât hotărârea de Guvern pentru alocarea banilor nu există. Fie în mod benevol fie silit dacă vom recurge la proceduri judiciare, dar nu ne gândim să accesăm posibilitatea judiciară. Trebuie să fie executată plenar obligația Guvernului. Soldul pe care îl avem nu este disponibil pentru acoperirea integrală a indemnizațiilor”, a menționat Dorin Cimil.

Precizăm că, în debutul ședinței de astăzi, premierul interimar, Aureliu Ciocoi a dat asigurări că banii vor fi alocați, iar în acest sens a anunțat o nouă ședință a Executivului pentru ziua de vineri, 9 iulie.

„Guvernul aflat în demisie va face tot posibilul să vireze suma de 22,4 milioane de lei către CEC, sau până la data alegerilor, 11 iulie, sau imediat după 11 iulie. Prin urmare, pot garanta oficial că CEC va primi suma restantă. Anunț încă o tentativă de convocare a ședinței Guvernului în după-amiaza zilei de vineri, 9 iulie. Despre ora ședinței respective veți fi anunțai suplimentar”, a precizat Aureliu Ciocoi.

Amintim că Guvernul a alocat în luna mai suma de 70 de milioane de lei pentru parlamentarele anticipate din 11 iulie. Banii urmau a fi alocați din Fondul de Rezervă. Asta deși CEC a cerut să fie alocate 125 de milioane de lei. Atunci, prim – ministrul interimar al țării spunea că „dacă suma alocată se va dovedi a fi insuficientă, Executivul va căuta noi posibilități financiare pentru a veni în susținerea necesităților CEC-ului”.

În cursa electorală pentru fotoliul de deputat în viitorul Legislativ s-au înscris 23 de concurenți electorali, între care două blocuri electorale și un candidat independent. Potrivit CEC, în total sunt 1 791 de candidați electorali, dintre care 837 sunt femei. Pentru alegerile din 11 iulie urmează a fi tipărite 3,6 milioane de buletine de vot. În ziua scrutinului parlamentar vor fi deschise peste 2 mii de secții de votare. 150 dintre ele vor fi în diaspora.

Deoarece încă suntem în plină pandemie de COVID – 19, autoritățile vor distribui 28 de mii de tone de dezinfectanți în toate secțiile de votare și peste un milion de măști de protecție. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a dizolvat Parlamentul în data de 28 aprilie, după ce Curtea Constituțională a declarat ilegală instituirea stării de urgență în țară.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram