/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Și șeful Inspectoratului de Poliție Bălți a fost plasat în arest pentru 30 de zile, în dosarul în care e vizat și Damir

missing
07 iulie 2021, ora 17:38

Și șeful Inspectoratului de Poliție Bălți, Valeriu Cojocaru,  a fost plasat în arest pentru 30 de zile. Magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au admis demersul făcut de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS).

Amintim că în vara anului 2019, șeful Inspectoratului de Poliție Bălți, Valeriu Cojocaru, și-a dat demisia din funcția de șef al Direcție nr. 5 din cadrul Inspectoratului Național de Investigații (INI). În august 2020, acesta a fost numit în funcția de șef al Inspectoratului de Poliție Bălți.

Într-o investigație realizată în 2014, ZdG a scris că Valeriu Cojocaru, fost şef al Comisariatului de Poliţie Făleşti, demis pe 14 ianuarie 2013 de către ministrul de Interne pentru faptul că nu a informat MAI despre incidentul săvârşit la vânătoarea din „Pădurea Domnească”, în care a fost rănit mortal Sorin Paciu, a continuat să activeze în cadrul MAI până în primăvara anului 2014.

Locotenent-colonelul de poliţie nu a fost de acord cu ordinul MAI şi, pe 3 februarie, l-a atacat în judecată, cerând restabilirea în funcţie, achitarea salariului mediu pe durata lipsei forţate de la muncă, repararea prejudiciului moral cauzat în sumă de 100 de mii de lei, precum şi încasarea cheltuielilor de judecată în sumă de 7500 de lei.

În mai 2013, prin hotărârea Judecătoriei Centru, acţiunea a fost admisă parţial, Cojocaru a fost restabilit, i s-au plătit 26 112 lei, salariul mediu lunar pentru perioada absenţei nemotivate de la serviciu, 10 mii de lei – prejudiciu moral, şi 7500 de lei – cheltuieli de judecată. În noiembrie 2013, Curtea de Apel Chişinău a anulat această hotărâre. Pe 14 aprilie 2014, CSJ a respins recursul fostului comisar, decizia fiind una definitivă şi irevocabilă.

Deşi demis din MAI, Valeriu Cojocaru a activat totuşi în cadrul acestei instituţii, fiind şef de secţie în cadrul Direcţiei Misiuni Speciale. Ulterior, fostul comisar de Făleşti a fost înlăturat din nou din sistem.

Soarta președintelui Asociației FEA, Dorin Damir, șefului Inspectoratului de Poliție Bălți și inspectorului de la Poliția de Frontieră, toți trei reținuți luni în urma mai multor percheziții făcute de PCCOCS și Serviciul de Informații și Securitate (SIS), este decisă astăzi la Judecătoria Ciocana. Magistrații examinează demersurile procurorilor care solicită plasarea acestora în arest preventiv pentru 30 de zile.

Astfel, primul în arest pentru 30 de zile a fost plasat Președintele FEA, Dorin Damir. Acesta nu a fost prezent la ședința de judecată. „Dumnealui nu s-a prezentat, a depus o cerere să se examineze în lipsa lui. Este dreptul său”, a declarat avocatul lui Dorin Damir, care a mai menționat că clientul său pledează nevinovat.

La Judecătoria Ciocana a venit și activistul civic Pavel Grigorciuc. Acesta avea în mâini o pungă cu bani (falși). „Sunt pentru eliberarea lui Dorin Damir”, a spus ironic activistul.

Dorin Damir, care este finul de cununie al lui Vladimir Plahotniuc, șeful IP Bălți și un inspector de la Poliția de Frontieră au fost reținuți acum două zile, după ce procurorii au descins la domiciliile, în birourile și mașinile acestora.

Potrivit PCCOCS, acțiunile procesuale vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr. 5 din cadrul INI, acțiunile cărora sunt cercetate prin prisma a cinci componențe de infracțiuni: „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram