/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

Procurorul Levițki răspunde la acuzațiile lui Litvinenco: „Nu am fost și nu sunt în nicio relație cu Platon”

missing
20 iulie 2021, ora 11:53

Procurorul-șef interimar al Procuraturii Anticorupție (PA), Vasile Leviţchi, a venit cu o reacție, după ce deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco a declarat că acesta i-a asigurat culoarul verde controversatului om de afaceri Veaceslav Platon pentru a pleca în afara țării.

„Mi-au fost atribuite fapte pe care nu le-am făcut, mi-au fost pus etichete de natură a mă defăima ca persoană și ca procuror. Nu am fost și nu sunt în nicio relație cu cetățeanul Veaceslav Platon. În cariera mea de peste 20 de ani în cadrul organelor Procuraturii nu am avut în procedură și nu am instrumentat cauze penale împotriva cetățeanului Platon și dezavuez afirmațiile și insinuările potrivit cărora ar fi existat vreo cauză în care l-aș fi absolvit de răspundere sau i-aș fi asigurat „culoarul verde pentru a pleca din țară”. În calitate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Sergiu Litvinenco trebuie să-și asume responsabilitatea nu doar pentru faptele și deciziile pe care le ia, ci inclusiv, pentru acuzațiile ofensatoare și nefondate pe care și le permite la adresa cuiva. Având în vedere lucrurile neadevărate, de natură să aducă grave atingeri reputației mele profesionale, dreptului meu la imagine, dar și imaginii sistemului Procuraturii în ansamblul său, îmi rezerv dreptul de a utiliza toate mijloacele legale în vederea reparării prejudiciului cauzat prin retorica deputatului Litvinenco”, a declarat Vasili Levițki.

Luni, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, Sergiu Litvinenco a spus că Vasile Levițchi se ocupa în PA de toate dosarele în care era vizat Veaceslav Platon și că l-a absolvit pe acesta de răspundere în cadrul unui dosar în 2001.

Vasile Levițchi a revenit în cadrul organelor procuraturii după ce a demisionat în anul 2014 din sistem. Prin hotărârea Consiliului Superior al Procurorilor din 18 iunie 2020, el a fost reîncadrat în funcția de procuror în Procuratura Capitalei. Ulterior, Vasile Levițchi a fost dispus să exercite interimatul funcției de adjunct al procurorului-șef al PA.

Acesta are un stagiu de muncă în calitate de procuror de 20 de ani, activând în cadrul procuraturilor municipiului Bălți, sectorului Râșcani al Capitalei, iar în perioada anilor 2004 – 2014 – a activat în calitate de adjunct al procurorului Anticorupție.

Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon ar fi zburat duminică după – amiază la Londra. Potrivit portalului deschide.md, acesta ar urma să solicite azil politic în Marea Britanie. Solicitat de tv8.md să ofere un comentariu, Ion Crețul, avocatul lui Veaceslav Platon a declarat că clientul său ar fi avut, de fapt, bilet tranzit către capitala Marii Britanii, Londra. Într-un comunicat de presă, Procuratura Generală menționează că în prezent nu există vreo interdicție în privința lui Veaceslav Platon.

Acum un an, Veaceslav Platon a fost eliberat din detenție, după ce a petrecut patru ani în Penitenciarul numărul 13. Platon a fost condamnat definitiv de Curtea Supremă de Justiție, la 18 ani de închisoare pentru frauda bancară, iar pedeapsa primită pentru escrocherie și corupere a fost cumulată, în total fiindu-i stabilită o pedeapsă de 25 de ani de pușcărie. El a fost adus în țară, în 2016, cu o cursă charter, fiind încătușat la Kiev. Cursa a costat peste 63 de miii de lei, conform Inspectoratului General al Poliției.

Ulterior, Procuratura a inițiat procedura de reviziuire a sentinței aplidate lui Platon, iar mai târziu a renunțat la toate învinuirile aduse acestuia.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram